0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Fondsstructurering en Handhaving door de AFM

Wilt u als jurist uw kennis over het structureren van fondsen vergroten? U krijgt in één dag inzicht in de aandachtspunten van toezichthouder AFM. Wat zijn de fiscale gevolgen: speciale aandacht voor de wijzigingen t.a.v. CVs/FGRs/buitenlandse fondsen per 1/1/2025. Ook speciale aandachtspunt voor KID voor PRIIPS. Hoe een prospectus in te richten? Gevolgen nieuwe wetgeving UBO Trusts. Gevolgen nieuwe Wet op de Personenvennootschappen. Welke documenten te gebruiken? Welke wederzijdse rechten en plichten van de beheerder en beleggers zijn er? Hoe de zeggenschap tussen partijen te verdelen? Uw docenten zijn specialisten op dit terrein: Dave Muijtjens en Han Tonino, beiden werkzaam bij de AFM, Maurits Tausk advocaat bij Van Campen Liem en Michiel Hoozemans, fiscalist bij EY. Kortom: in één dag bent u compleet op de hoogte van de belangrijkste aspecten van het structureren van fondsen. Schrijf u nú in!

Door Administrator

Lees verder

Live online cursus Wwft Stappenplan Advocatuur

Wilt u dit jaar op tijd Wwft compliant zijn? Volg dan nu de 2 PO live online cursus 'Wwft Stappenplan Advocatuur'. ACTUEEL => Inclusief recente uitspraak Europese Hof van Justitie (22 november 2022) over de Antiwitwasrichtlijn: de bepaling dat het grote publiek in alle gevallen toegang moet hebben tot informatie over de uiteindelijk begunstigden van vennootschappen van de lidstaten is ongeldig! Wat zijn de ingrijpende consequenties hiervan? Verder is er sinds 27 september 2022 een nieuwe Wwft Handleiding NOvA: op welke advocaten is de Wwft (niet) van toepassing, wat zijn nu precies wel/niet Wwft-plichtige diensten en welke vallen onder de zogeheten procesvrijstelling, hoe ziet het cliëntenonderzoek eruit, welke rol speelt de UBO-registratie daarbij en op welke wijze dient de melding van een ongebruikelijke transactie te worden gedaan. Verder: valt zaken doen met cliënten uit de Russische Federatie onder de Wwft? Is uw compliance voor dit jaar al op orde om een audit van de NOvA te doorstaan? U krijgt van advocaat Dirk Lange door middel van een praktisch stappenplan vele tips om snel compliant te zijn. Dirk Lange behandelt onder andere deze stappen: Wanneer valt u onder de Wwft? Wie is uw cliënt? Wie is de (pseudo-)UBO? Is er een PEP? Hoe beoordeelt u een cliënt aan de hand van uw risicobeleid? Waar komt het vermogen vandaan? etc.  => U kunt bij deze online live cursus uw eigen vragen stellen; => Geen reistijd, geen verlies van declarabele uren; => U krijgt een A4 met de Wwft Stappen bij deze cursus; => De belangrijkste delen van de Powerpoint zijn óók in het Engels. Schrijf u snel in!

Door Administrator

Lees verder

Procederen in DGA Echtscheidingszaken

Bij de echtsscheiding van een DGA zijn de belangen vaak groot. Het gaat vaak om veel geld en andere financiële elementen. Waar moet u rekening mee houden als het tot een proces komt? Op deze nieuwe Masterclass bespreken de specialisten Johan de Wit en Frank van den Barselaar vanuit juridische én financiële hoek wat de behoefte en draagkracht is voor de partner- en kinderalimentatie. Ook de vermogensafwikkeling komt aan de orde: waaronder: verrekening (het voor uitkering beschikbare dividend in de zin van artikel 1:141 BW) en verdeling (potentiële financiële dubbeltelling in de draagkracht van de DGA). Ook het pensioen in eigen beheer en de oudedagvoorziening zijn belangrijke elementen. De docenten (Frank van den Barselaar, financieel adviseur familierechtzaken, en Johan de Wit, stafjurist landelijk inloopteam familie), zijn de gehele dag aanwezig waardoor voor u een interessante dynamiek ontstaat. U leert financieel onderbouwde argumenten in de context van een juridische procedure te plaatsen om uw cliënt optimaal bij te staan. Sommige financiële argumenten worden namelijk niet (direct) door het recht gedragen en bij anderen is een uitleg nodig die voor rechters en advocaten begrijpelijk is. De praktische waarde van deze cursus is hoog. Kortom: een interessante cursus die zich terugbetaalt als u wel eens procedeert!

Door Administrator

Lees verder

Masterclass Aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel

Heeft u ook regelmatig met conflicten rondom aandeelhoudersovereenkomsten en statuten te maken? Zijn uw modellen up-to-date met de meest recente jurisprudentie? Onder deskundige leiding van Arnaud Wilod Versprille loopt u door een aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel. De laatste inzichten over de integrale opzet van een aandeelhoudersovereenkomst komen aan bod. Maar ook de optimale samenhang tussen een aandeelhoudersovereenkomst en de statuten. Het model krijgt u mee!

Door Administrator

Lees verder

Nieuwe wetgeving Aanpassing Fiscaal Kwalificatiebeleid Rechtsvormen (CV en FGR)

Om  ‘hybride mismatches’ waardoor belastingheffing kan worden ontweken te voorkomen treden per 1 januari 2025 de volgende maatregelen in werking treden: 1. de commanditaire vennootschap (cv) is in alle gevallen fiscaal transparant 2. het fonds voor gemene rekening (fgr) is dan zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een fonds waarmee de deelgerechtigden voor gemene rekening gelden beleggen of anderszins aanwenden en dat niet voldoet aan de definitie van fgr, zoals een familiefonds, is een transparant fonds 3. In een tweetal uitzonderingen wordt een aanvullende methode van kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen gebruikt. De gevolgen voor bestaande beleggings-, 'privacy'-structuren, familiefondsen en vermogende particulieren zijn groot. Wat betekent dit nu in de praktijk als u aan het 'structureren' bent?  Van de in deze materie gespecialiseerde Jeroen Peeters van HVK Stevens krijgt u in 2 uur op deze live online actualiteitencursus de uitleg die u nodig heeft om uw cliënten weer optimaal te kunnen adviseren.

Door Administrator

Lees verder

Geschillen in het Familiebedrijf

Geschillen in het familiebedrijf zijn complex. Juridisch en ook door de emotie die er bij komt kijken. Op deze cursus leert u de governance van een familiebedrijf zo in te richten dat mogelijke geschillen zo veel mogelijk voorkomen worden, óf zo goed mogelijk kunnen worden opgelost. U krijgt inzicht vanuit het notariaat én de advocatuur: notaris Jan Willem Schenk (HVK Stevens) en advocaat Dirk Lange (Köster Advocaten) behandelen o.a. de volgende onderwerpen: soort geschillen; geschillen bij bedrijfsopvolging; dividendbeleid; familieleden wel/niet als bestuurders; certificaathouders; familie vs. RvC/RvA; emoties in het familiebedrijf; inrichting governance/familiestatuut; toe- en uittreding; regelingen en afspraken om geschillen op te lossen; geschillenbeslechting onder het BV-recht en vele andere onderwerpen. U leert op praktische wijze waar een familiestatuut en arbitrageclausule aan moet voldoen!

Door Onno Knotter

Lees verder

Masterclass Ethiek in het Notariaat: dilemma's bij de Wwft, het Oprichten van BV's & Vastgoedtransacties

Herkent u het ook: u voelt aan dat er bij een kant iets niet klopt, maar u krijgt er de vinger niet achter wat het is? Heeft u ook vaak ethische vragen te beantwoorden waarbij uw Ministerieplicht op de proef wordt gesteld? Bijvoorbeeld bij de intake van een klant? Bij de oprichting van een bv of bij vastgoedtransacties? Heeft u wel eens het vermoeden van witwassen, maar weet u niet precies of dit klopt? Wat doet u dan? En als het al een goede klant van u is? Gezaghebbende docenten als Birgit Snijder (kandidaat-notaris De Brauw Blackstone), Deline Kruitbosch (notaris Dirkzwager) en Bernd Veldman (forensisch vastgoed accountant Belastingdienst) behandelen deze en andere vraagstukken die ook in uw praktijk voorkomen. Zij vragen uw input én geven hun eigen mening/richtlijn zodat u er de volgende dag direct mee aan de slag kan. Na het volgen van deze cursus heeft u al uw 6 PE Ethiek van de KNB voor 2024. Het aantal plaatsen voor deze Masterclass is beperkt: schrijf u nu in!

Door Administrator

Lees verder

Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening

Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!

Door Administrator

Lees verder

Bestuurdersaansprakelijkheid in en buiten faillissement Kopiëren

Let op: deze cursus is door omstandigheden verplaatst van 17 oktober naar 9 december. De cursus gaat zeker door. In deze cursus staat Bestuurdersaansprakelijkheid centraal. Na het volgen van deze verdiepende cursus bent u op de hoogte van alle ins and outs met betrekking tot de interne en externe aansprakelijkheid van bestuurders, met name binnen een BV, zowel in als buiten faillissement. U krijgt vanuit zowel de wetenschap als de praktijk waardevolle tips en tricks aangereikt om uw cliënten zo goed mogelijk bij te staan in deze kwesties. Uiteraard komt actuele rechtspraak van de Hoge Raad aan de orde, zodat u ook op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen!

Door B Dijkman

Lees verder

Groepsrelaties en de 403-verklaring

Door Administrator

Lees verder