Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
Live online cursus Ontslag op staande voet: actualiteiten 2024
De procedure van ontslag op staande voet luistert nauw. Een kleine (procedure)fout kan grote gevolgen hebben. Wilt u in 2 uur live online een update? Ook over de actualiteiten van 2024? Uw docent Daniël van Gerven, advocaat en Partner bij Ploum en docent Ontslagrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat in op alle vereisten voor het ontslag op staande voet.
Door Onno Knotter
Actualiteitencursus Nieuwe Wetgeving Flexibele Arbeid, Uitzendwerk en ZZP-ers
Na jaren van stilte op het terrein van de flexibele arbeid gaat er nu veel gebeuren. Er komt een toelatingsstelsel voor ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen (WTTA). Ook gaat de wet DBA door de belastingdienst gehandhaafd worden per 1 januari as. De nog scherpere opvolger VBAR ligt al klaar. En wat is de rol van het zich uitkristaliserende Deliveroo arrest? Verder ligt er een wetsvoorstel waarbij flexwerkers meer rechten/zekerheden krijgen. Daarbij worden nul-urencontracten uitgesloten in de wet, wordt de ketenregeling (aantal contracten voor bepaalde tijd) aangescherpt en krijgen uitzendkrachten recht op (nagenoeg gehele) gelijke behandeling ten opzichte van werknemers in loondienst van de inlener zelf. Wilt u up to date zijn? Schrijf u dan nu in voor deze Actualiteitencursus. In één dag brengt de in flexibele arbeid gespecialiseerde advocaat Sander van Riel u weer geheel op de hoogte!
Door Administrator
Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening
Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!
Door Administrator
Nieuwe Wetgeving Arbeidsrecht 2024
De arbeidsmarkt en wetgeving zijn in beweging met nieuwe ontwikkelingen voor 2024 en 2025. Na de commissie Borstlap en het SER MLT-advies werkt het kabinet aan een arbeidsmarktpakket met belangrijke wetswijzigingen. Prof. mr. dr. Ruben Houweling bespreekt in dit webinar de impact van deze veranderingen, inclusief de mogelijke invoering van de ZZP-wet, nieuwe regels bij doorstart na faillissement, en de verplichte vergoeding bij een concurrentiebeding. In één uur krijgt u een compleet overzicht en waardevolle inzichten voor uw praktijk.
Door Administrator
Actualiteiten Arbeidsrecht 2024
In één uur tijd worden de highlights van de arbeidsrechtelijke rechtspraak uit de eerste zes maanden van het jaar besproken. Prof. mr. dr. Ruben Houweling belicht de meest spraakmakende uitspraken van het Hof van Justitie, de Hoge Raad en de feitenrechters.
Door Administrator
De Zieke werknemer bij langer durende ziekte en arbeidsongeschiktheid
U krijgt op deze nieuwe actualiteitencursus heldere uitleg over de juridische aspecten van een langer durende ziekte en de eventueel volgende arbeidsongeschiktheid. Speciale aandacht dus voor de civiel- en sociaalzekerheidsrechtelijke aspecten gedurende het 2e ziektejaar. Verder is er focus op re-integratieverplichtingen van werkgever én werknemer, de vangnetregeling, geschillen met de Arbodienst en werkgeversverplichtingen ná 104 weken ziekte. Uw docent is de in arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en letselschade gespecialiseerde advocaat Nardy Desloover.
Door Administrator
De Rechtspositie van de Statutair Bestuurder
Op deze Masterclass bespreken de docenten de belangrijkste arbeidsrechtelijke én vennootschapsrechtelijke aspecten van de rechtspositie van de statutair bestuurder. Speciale aandacht uiteraard voor de laatste ontwikkelingen die betrekking hebben op de aansprakelijkheid van bestuurders!
Door Administrator
Masterclass Werknemersparticipaties - civiele en fiscale aspecten
Hoe vertaal je het idee achter een participatie in een juridisch en fiscaal kloppend document? Wat komt er civiel en fiscaal kijken bij 'werknemersparticipaties'? Welke soorten zijn er? Wat is het verschil tussen bonus, (stemrechtloze?) aandelen, opties, certificaten van aandelen, phantom stocks en stock appreciation rights? Waar bestaat een aandeel uit? Welke voorwaarden kun je stellen? Hoe te financieren? Wat te doen bij een voortijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer met participatie? Hoeveel belasting betalen werkgever en -nemer en wanneer? Wat is aftrekbaar en wanneer? Vele vragen! Wilt u in één middag een update over de civiele en fiscale aspecten van werknemersparticipaties? Schrijf u dan nú in voor deze Masterclass met notaris Jan Willem Schenk en fiscalist Wouter Lunstroo (beiden van HVK Stevens).
Door Onno Knotter
Live Online Cursus Actualiteiten Ontslag via UWV
Er zijn veel actuele ontwikkelingen over bedrijfseconomisch ontslag via UWV. Bijvoorbeeld de 3 nieuwe sets Uitvoeringsregels, die gelden sinds 1 april 2023. Bovendien dreigt het aantal reorganisaties flink toe te nemen door o.a. de aanhoudende inflatie, bedrijven die belastingschulden en/of NOW subsidie moeten terugbetalen, etc. Bereid u hier op voor en schrijf u nu in voor deze live online cursus met UWV manager Jan Meijer. In 3 uur bent u weer helemaal up to date: u kunt direct in de middag met de nieuwtjes aan de slag! Jan Meijer bespreekt onder andere met u: - de inhoud van de gewijzigde/aangevulde Uitvoeringsregels per 1 april 2023, waaronder de uitvoeringsregels rondom procedurele aspecten en collectief ontslag (WMCO); - actuele jurisprudentie rondom bedrijfseconomisch ontslag (A-grond) en de vertaalslag daarvan naar de ontslagpraktijk; - meer 'menselijke maat' bij de uitvoering van de ontslagtaak: wat merkt u hiervan in de praktijk? - de in de Voortgangsbrief van 3 april 2023 door de Minister aangekondigde arbeidsmarkt-maatregelen en de effecten daarvan op onder meer de UWV ontslagprocedure. Kortom: schrijf u nú in en u bent weer helemaal up to date!
Door Onno Knotter
Actualiteiten Arbeidsrecht 2023
Er zijn vele actualiteiten in het arbeidsrecht. Onder andere: grensoverschrijdend gedrag; de positie van de flexwerker (na Deliveroo 24/3/'23); bedrijfseconomisch) ontslag, gevolgen Xella (22/11/'22), actualiteiten ziekte en slapende dienstverbanden, wijziging van de 3 aanvraagformulieren van het UWV voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen per augustus 2022; de wijziging/aanvulling van de Uitvoeringsregels ontslag per 1 april 2023, toetsing ontslagaanvragen bedrijfseconomisch ontslag etc. Deze en vele andere actualiteiten in het arbeidsrecht bespreken rechter Ellen de Groot en UWV manager Jan Meijer speciaal voor u als arbeidsrecht specialist. Schrijf u direct in!
Door Onno Knotter