0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Nieuwe Wet Bestuur & Toezicht en de Governance in de Zorg

Voor de zorgsector heeft de nieuwe Wet Bestuur & Toezicht grote gevolgen. Op deze cursus (in principe op locatie) krijgt u van advocaat Fenna van Dijk en notaris Wessel Bosse eerst uitleg over de gevolgen van de nieuwe Wet Bestuur & Toezicht. Daarna uitgebreide aandacht voor de gevolgen in de zorg met o.a: Wet toelating zorginstellingen wordt wet toetreding zorgaanbieders Nieuwe wetgeving aangekondigd inzake transparante bedrijfsvoering (raakt o.a. mogelijk winstuitkering in de zorg) Governancecode zorg Hoe werkt de code door in de vennootschapsrechtelijke verhoudingen? Wat moet er in je statuten worden opgenomen en waarom? Uitspraken Goverancecommissie Gezondheidszorg Uitspraken civiele rechter (Casus DeSeizoenen)  Kortom: na deze dag kunt u uw cliënten in de Zorgsector optimaal adviseren over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving. Schrijf u nu in! Vooralsnog vindt deze exclusieve Masterclass op locatie plaats met maximaal 15 deelnemers. Ook interesse in nieuwe modellen voor de Stichting, Vereniging en Coöperatie? Zie https://lexlumen.nl/modellen/wet-bestuur-toezicht-modellen-per-1-juli-2021/

Door Onno Knotter

Lees verder

De Complexiteit van de Wwft en het UBO register. Nieuwe wetgeving, toegelicht door deskundigen

De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet Wwft/UBO aangenomen! (23 juni 2020). Invoering van het UBO-register volgt op 27 september.  Let op: deze masterclass vindt op Landgoed Woudschoten plaats: maximaal 15 deelnemers; hoog niveau; extra aandacht voor uw eigen vragen; ruime zaal; groene omgeving om in de pauze er even ‘uit’ te zijn; gratis parkeren; geheel conform de richtlijnen van het RIVM. Is uw kantoor UBO en WWFT-proof? Weet u hoe u uw risicobeleid hierop moet aanpassen? Hoe u de UBO vaststelt? Wat de sancties zijn als u hier fouten in maakt? Op 7 juli krijgt u in een middag en avond van advocaat Ed van Liere en kandidaat-notaris Birgit Snijder antwoord op de volgende vragen: Wat houdt het risicobeleid in? Wanneer moet u verzwaard onderzoek doen? Hoe werk een cliëntonderzoek?  Wat mag u dan wel/niet melden aan wie? Hoe verhoudt de privacy (AVG) zich tot de WWFT/UBO wetgeving? Kan een klant ook via een online verbinding ‘in persoon verschijnen’? Hoe stel je de UBO vast? Wat zijn de privacy waarborgen voor de te registreren UBO’s? Verder zijn behandelen Birgit Snijder en Ed van Liere deze actualiteiten: • De Eerste Kamer heeft op 21 april jl. het wetsvoorstel voor de implementatie voor de wijziging de vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD 5) aangenomen (Kamerstukken 35.245) én ook het voorstel Wet verwijzingsportaal bankgegevens (Kamerstukken 35.238) • Het wetsvoorstel voor de Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten (Kamerstukken 35.179), oftewel de UBO registratie ligt bij de Eerste Kamer voor spoedige behandeling • Verder is op 17/4 bij de Tweede Kamer een voorstel voor de Herstelwet financiële markten 2020 ingediend (Kamerstukken 35 440). Dit wetsvoorstel beoogt de uit de anti witwasrichtlijnen voortvloeiende eis aan UBO’s van aanbieders van bewaarportemonnees en aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta te implementeren in de Wwft. Voor juridische beroepsbeoefenaren is het wetsvoorstel van belang omdat de omschrijving van de Wwft-plichtige diensten van juristen nader wordt aangepast. Artikel 35 van de Wwft wordt aangevuld met de screening (“doorlichting”) van werknemers binnen Wwft-plichtige ondernemingen. Grote kans dat deze herstelwet al op zeer korte termijn in werking treedt. • Op 17 april is in consultatie gebracht een wetsvoorstel voor een UBO-registratie van Angelsaksische trusts en fondsen voor gemene rekening. De wetgevingsconsultatie loopt tot 15/5. Schrijf u nú in voor deze cursus en u bent nog op tijd op de hoogte van deze ingrijpende nieuwe wetgeving. *Tweede Kamer is op 10 december akkoord gegaan. Wetsvoorstel ligt onder druk van 'Europa' met spoed voor behandeling bij de Eerste Kamer.

Door Onno Knotter

Lees verder

WWFT en AVG: conflicterende wetgeving?!

Extra cursus op 28 september: https://lexlumen.nl/cursus/wwft-en-avg-nieuwe-conflicterende-wetten-28-september-2020/. De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet Wwft/UBO aangenomen! (23 juni 2020). Invoering van het UBO-register volgt nu spoedig. Let op: deze cursus gaat op locatie door: maximaal 12 deelnemers; hoog niveau; extra aandacht voor uw eigen vragen; ruime zaal; groene omgeving om in de pauze er even ‘uit’ te zijn; gratis parkeren; geheel conform de richtlijnen van het RIVM. Hoe kan de privacy van natuurlijke personen die zich als UBO kwalificeren, binnen het nieuwe UBO Register en onder de AVG worden gewaarborgd? Als notaris of advocaat krijgt u in 2020, na invoering van het UBO register (ligt reeds bij de Eerste Kamer), steeds vaker intern de vraag te beantwoorden of uw handeling wel of niet strijdig is (volgens de AVG , WWFT en UBO wetgeving).  Notaris Jan Willem Schenk en advocaat Friederike van der Jagt nemen de uitgangspunten van de wetgeving én de praktijkcases graag met u door. Ook behandelen zij uiteraard uw vragen.

Door Onno Knotter

Lees verder

Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening

Let op: deze cursus gaat op locatie door: maximaal 12 deelnemers; hoog niveau; extra aandacht voor uw eigen vragen; ruime zaal; groene omgeving om in de pauze er even ‘uit’ te zijn; gratis parkeren; geheel conform de richtlijnen van het RIVM. Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!

Door H.A.P. Driessen

Lees verder

Echtscheidingsconvenanten: Juridisch en Fiscaal

Om de gevolgen van een echtscheiding goed te regelen is een ondubbelzinnig echtscheidingsconvenant essentieel. In deze cursus leert u hoe u een juridisch onduidelijk of onvolledig convenant voorkomt en hoe uw convenanten voor uw cliënt fiscaal geoptimaliseerd zijn. U krijgt praktische tekstvoorbeelden waarmee u uw convenanten direct kunt verbeteren.

Door H.A.P. Driessen

Lees verder