Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
Actualiteiten Alimentatierecht en -rekenen
Agnes van Wieren neemt u aan de hand van recente jurisprudentie mee in de lastige en steeds veranderende wereld van het alimentatierecht- en rekenen. Wat betekenen de nieuwe richtlijnen partner- en kinderalimentatie? Het forfaitaire woonbudget is makkelijk, geeft minder discussie (toch?). Afwijken van het woonbudget: wanneer en hoe doe je dat? Wat betekenen de nieuwe kinder- en partneralimentatierichtlijnen in de praktijk? Er wordt ook gerekend aan de hand van een lastige casus. Agnes van Wieren behandelt verder onder andere onderstaande vragen: • Is de 60%-vuistregel (inmiddels) steeds uitgangspunt voor de behoefte aan partneralimentatie of kan het ook anders? • Extra lasten of toch de aanvaardbaarheidstoets. Hoe zit het ook al weer en waarom gaat het zo vaak fout? Is er nog een verschil tussen kinder- en partneralimentatie? • De behoefte van de jong-meerderjarige: wat zijn de uitgangspunten? • Co-ouderschap en kinderalimentatie: hoe leg je dit goed vast in een ouderschapsplan voor de minderjarige en de (jong-)meerderjarige? • De kinderrekening: een uitkomst of juist een bron van ellende en wat moet er door wie op worden gestort? • Kindgebonden budget en partneralimentatie: wat is de relatie en wat is er recent veranderd? • Afwijken van de wettelijke maatstaven bij kinderalimentatie en partneralimentatie: wanneer is daarvan sprake en hoe pak je dat aan? • Forfaitaire woonlasten (kinder-/partneralimentatie) of toch niet? • Behoefte/behoeftigheid: wat is het verschil en hoe daarmee omgaan? • Terugbetalen van alimentatie? Hoe zit het nu precies? • Inkomensvergelijking of jusvergelijking: wat is het verschil? Kortom: complexe materie. Schrijf u snel in voor deze actualiteitencursus en u bent weer helemaal up to date!
Door Administrator
De (beperkte) gemeenschap van goederen bij echtscheiding: problemen en oplossingen
Met de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen gelden er nieuwe regels. De eerste zaken beginnen te komen van echtgenoten die onder het nieuwe stelsel zijn gehuwd en nu (al) gaan scheiden. Wilt u ook antwoorden op uw vragen over de gevolgen van dit nieuwe stelsel? Nu in vrijwel al deze zaken voorhuwelijks vermogen aanwezig is, dient u bij de vermogensrechtelijke afwikkeling te beoordelen welke goederen en schulden deel uitmaken van de beperkte gemeenschap van goederen en welke niet. Daarbij doen zich complexe vragen voor betreffende zaaksvervanging en vergoedingsrechten. Ook rijzen er vragen betreffende de saldi van de voorhuwelijkse bankrekeningen, de en/of rekening en de betalingen die tijdens het huwelijk zijn gedaan en de draagplicht van de schulden. In deze cursus gaat Bart Breederveld in op de problematiek die voortvloeien uit de beperkte gemeenschap van goederen. Bovendien bespreekt hij recente rechtspraak die, zowel voor de algehele gemeenschap van goederen als voor de beperkte gemeenschap van goederen, van belang is. Kortom: schrijf u direct in!
Door Administrator
Masterclass Vermogensafwikkeling in het Familierecht: Verdelen, Verrekenen en Vergoeden
In deze Masterclass besteedt Bart Breederveld op hoog niveau specifieke aandacht aan de gevolgen voor het vermogen van echtgenoten en samenwoners bij het uit elkaar gaan. Bart Breederveld bespreekt hierbij de actuele ontwikkelingen op het gebied van het relatievermogensrecht. Speciale aandacht is er voor het onderscheid tussen de vermogensrechtelijke verhouding tussen gehuwden en samenwoners en de gevolgen daarvan.
Door Administrator
Het gebruik van AI in uw Juridische Praktijk
Steeds meer kantoren experimenteren met AI-tools, maar worstelen met de praktische implementatie. Met de inwerkingtreding van de EU AI Act op 2 februari 2025 krijgt u als juridische professional bovendien te maken met een extra uitdaging: deze nieuwe AI-wetgeving stelt ook eisen aan eigen gebruik van AI-systemen. De regelgeving vraagt om transparantie, verantwoord gebruik en adequaat risicobeheer bij de inzet van generatieve AI-tools (GenAI) zoals ChatGPT en Copilot. Deze ontwikkeling raakt de kern van juridisch werk. Hoe waarborgt u juridische kwaliteit bij het gebruik van AI? Deze praktijkgerichte (basis)training bereidt u voor op deze aspecten. U leert waar de kansen liggen, wat de valkuilen zijn, en hoe u AI-tools optimaal benut binnen de kaders van uw beroep. Van het versnellen van routinetaken tot het verrijken van juridische analyse - u krijgt van een AI specialist alle aspecten die nodig zijn om AI succesvol te integreren in uw werkprocessen.
Door Administrator
Fraude en Ethiek bij Vastgoedtransacties
Vastgoed staat de afgelopen jaren vanuit diverse invalshoeken in de belangstelling. Of het nu is vanuit het voorkomen en signaleren van witwassen en corruptie of vanuit het voorkomen van ongeoorloofde constructies met vastgoed. Heeft u bij (mogelijke) vastgoedtransacties wel eens het gevoel dat er bij een klant iets niet klopt. maar krijgt u er de vinger niet achter wat het precies is? De cursus is hiermee direct concreet toepasbaar voor poortwachters zoals notarissen, advocaten, financiers, accountants, maar zeker ook voor spelers in de vastgoedmarkt zoals beleggers, ontwikkelaars, banken, gemeenten en andere spelers in het vastgoed. De opzet van de cursus is interactief waarbij theorie en praktijk worden gecombineerd. Niet alleen doet u kennis op over risico’s rondom vastgoed, maar ook oefent u met het zien van de risico’s in verschillende vastgoedcasussen. Tevens krijgt u bij deze cursus instrumenten in handen die u vervolgens concreet kunt gaan toepassen in uw werk.
Door Onno Knotter
Grote gevolgen voor de Afscherming van Vennootschapsvermogen ná inwerkingtreding 'Wet Aanpassing Fiscaal Kwalificatiebeleid Rechtsvormen (CV en FGR)'
Wat betekent de op 1 januari jongstleden in werking getreden Wet Aanpassing Fiscaal Kwalificatiebeleid Rechtsvormen (CV en FGR) voor de afscherming van vennootschapsvermogen? Het herstructureren van bestaande open CV’s heeft zijn belang verloren. In de plaats daarvan is er meer (opieuw) aandacht voor cash events, die plaatsvinden in een bv en wat te doen. De gevolgen voor bestaande beleggings-, 'privacy'-structuren, familiefondsen en vermogende particulieren zijn groot. Wat betekent dit nu in de praktijk als u aan het 'structureren' bent? Van de in deze materie gespecialiseerde Jeroen Peters van HVK Stevens krijgt u in 2 uur op deze live online actualiteitencursus de fiscale én civiele uitleg die u nodig heeft om uw cliënten weer optimaal te kunnen adviseren.
Door Administrator
Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)
Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Theo Reijnen de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Theo Reijnen rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving, bijvoorbeeld met de gevolgen van het 'Didam arrest', maar ook met vele andere actualiteiten!
Door Administrator
Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening
Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!
Door Administrator
Live online cursus - Hoge Raad Didam II - uitspraak 15 november jl!
Zeer actueel: uitspraak Didam II! In 2021 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen: het 'Didam' arrest. Dat deed veel stof opwaaien. Op 15 november jl. is de Hoge Raad met een nieuwe verstrekkende uitspraak gekomen over hoe 'ruim' het Didam-arrest moet worden uitgelegd: het 'Didam II arrest'. Opnieuw heeft dit arrest verstrekkende gevolgen. Als de overheid in strijd met de Didam-regels overgaat tot verkoop van een onroerende zaak, handelt zij dan onrechtmatig jegens een (potentiële) gegadigde die bij die verkoop ten onrechte geen gelijke kans heeft gekregen? Kan die (potentiële) gegadigde dan aanspraak maken op een schadevergoeding? Kan onder omstandigheden er aanleiding bestaan om op vordering van de gegadigde het overheidslichaam te verbieden om tot verkoop of tot levering aan een ander over te gaan? Hoe werkt dat precies? Deze live online cursus is een must voor alle juristen die werkzaam zijn in de onroerend goed praktijk (en dan met name die juristen die betrokken zijn bij het grondbeleid van gemeenten) én graag up to date willen blijven over de gevolgen van het Didam arrest die praktisch iedere dag gemeenten en ontwikkelaars voor vraagtekens stellen! Schrijf u nú in voor deze live online cursus op 16 december as. Uw docent is Jaap Dammingh, hoofddocent Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Door Onno Knotter
Actualiteiten Bestuursaansprakelijkheid 2024
Na deze live online cursus bent u weer geheel op de hoogte van de Actualiteiten Bestuursaansprakelijkheid 2024. Specialist Maurice Verhoeven behandelt de actualiteit aan de hand van de hoofdthema's van de bestuursaansprakelijkheid. Schrijf u nú in!
Door Onno Knotter