Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
De Rechtspositie van de Statutair Bestuurder
Op deze Masterclass bespreken de docenten de belangrijkste arbeidsrechtelijke én vennootschapsrechtelijke aspecten van de rechtspositie van de statutair bestuurder. Speciale aandacht uiteraard voor de laatste ontwikkelingen die betrekking hebben op de aansprakelijkheid van bestuurders!
Door Administrator
Live online cursus De Wet Voorkeursrecht Gemeenten en de Nieuwe Omgevingswet
Per 1 januari jl. is de Wet Voorkeursrecht Gemeenten overgegaan in de nieuwe Omgevingswet. Dit brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Op deze live online cursus van 2 uur (tijdens uw lunch) gaat docent Joost Hoekstra hierop in. Verder bespreekt hij diverse andere inhoudelijke actualiteiten aan de hand van het systeem van het voorkeursrecht. Onder andere: Passief verwervingsinstrument (verschil met onteigening); Wijze van vestigen; Koppeling met omgevingsrechtelijke procedure (waaronder omgevingsplan); Aanbiedingsplicht en uitzonderingen; Prijsvaststellingsprocedure; Wijzigende rol notaris; Nietigheidsactie gemeente; Voorkeursrecht en schadevergoeding; Relatie voorkeursrecht – Didam-arrest. Tenslotte gaat Joost Hoekstra in op de belangrijkste verschillen tussen de Omgevingswet en de (oude) Wet voorkeursrecht gemeenten. Kortom: in 2 uur, tijdens uw lunch, bent u weer up to date. Schrijf u nu in!
Door Onno Knotter
Actualiteiten Alimentatierecht en -rekenen
Er zijn diverse belangrijke actuele ontwikkelingen binnen het alimentatierecht en -rekenen: woonbudget: dit is nieuw sinds 1 januari 2023. In de praktijk leidt dit tot veel vragen. Wanneer kan er van worden afgeweken? Hoe bewerkstellig je dat in de praktijk? Aanvaardbaarheidstoets: wat te doen als tussen partijen een geschil ontstaat of er sprake is van extra lasten? Wanneer zou dit effect moet hebben op de draagkracht van de alimentatieplichtige? Hoeveel wordt de alimentatie dan bijgesteld? Kindgebondenbudget: als een ouder geen recht meer heeft op kindgebondenbudget leidt dat niet automatisch tot een wijziging van de kinderalimentatie. Wanneer wel? Stiefouderverplichting: wanneer is deze toch verplicht tot betaling van kinderalimentatie? Samengestelde gezinnen: gezinnen met/zonder alimentatie komen bij elkaar en gaan uit elkaar. Wat zijn de gevolgen voor de alimentatie en wanneer? Wijzigende rol rechter: de rechter lijkt steeds meer leidend te worden en initiatieven in het proces te nemen. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan? Aan de hand van een casus gaat u zelf ook oefenen met het maken van berekeningen. Zo brengt u het geleerde direct in praktijk én kunt u er direct vragen over stellen. Agnes van Wieren neemt u aan de hand van recente jurisprudentie en nieuwe wet- en regelgeving mee in de lastige en steeds veranderende wereld van het alimentatierecht- en rekenen.
Door Onno Knotter
Live online cursus Nieuwe Wetgeving Vaste Huurcontracten
De Wet vaste huurcontracten is dit najaar door de Eerste Kamer aangenomen. 1 Juli as. treedt deze wet in werking. Deze wet maakt in beginsel een einde aan het tijdelijk verhuren van woonruimte zonder huurbescherming. ‘In beginsel’, want de wet bevat uitzonderingen. De wet kent tevens enkele opmerkelijke nieuwigheden. Uw docent Jaap Dammingh behandelt de ‘ins and outs’ van de nieuwe wet op deze live online cursus van 2 uur.
Door Onno Knotter
Masterclass Vermogensafwikkeling in het Familierecht: Verdelen, Verrekenen en Vergoeden
In deze nieuwe Masterclass besteedt Bart Breederveld op hoog niveau specifieke aandacht aan de gevolgen voor het vermogen van echtgenoten en samenwoners bij het uit elkaar gaan. Bart Breederveld bespreekt hierbij de actuele ontwikkelingen op het gebied van het relatievermogensrecht. Speciale aandacht is er voor het onderscheid tussen de vermogensrechtelijke verhouding tussen gehuwden en samenwoners en de gevolgen daarvan.
Door Onno Knotter
Masterclass Werknemersparticipaties - civiele en fiscale aspecten
Hoe vertaal je het idee achter een participatie in een juridisch en fiscaal kloppend document? Wat komt er civiel en fiscaal kijken bij 'werknemersparticipaties'? Welke soorten zijn er? Wat is het verschil tussen bonus, (stemrechtloze?) aandelen, opties, certificaten van aandelen, phantom stocks en stock appreciation rights? Waar bestaat een aandeel uit? Welke voorwaarden kun je stellen? Hoe te financieren? Wat te doen bij een voortijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer met participatie? Hoeveel belasting betalen werkgever en -nemer en wanneer? Wat is aftrekbaar en wanneer? Vele vragen! Wilt u in één middag een update over de civiele en fiscale aspecten van werknemersparticipaties? Schrijf u dan nú in voor deze Masterclass met notaris Jan Willem Schenk en fiscalist Wouter Lunstroo (beiden van HVK Stevens).
Door Onno Knotter
Masterclass Aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel
Heeft u ook regelmatig met conflicten rondom aandeelhoudersovereenkomsten en statuten te maken? Zijn uw modellen up-to-date met de meest recente jurisprudentie? Onder deskundige leiding van Arnaud Wilod Versprille loopt u door een aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel. De laatste inzichten over de integrale opzet van een aandeelhoudersovereenkomst komen aan bod. Maar ook de optimale samenhang tussen een aandeelhoudersovereenkomst en de statuten. Het model krijgt u mee!
Door Onno Knotter
Actualiteiten Bestuursaansprakelijkheid 2023
Na deze live online cursus bent u weer geheel op de hoogte van de Actualiteiten Bestuursaansprakelijkheid 2023. Specialist Maurice Verhoeven behandelt de actualiteit aan de hand van de hoofdthema's van de bestuursaansprakelijkheid. Schrijf u nú in!
Door Onno Knotter
Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)
Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Sebastiaan Roes de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Sebastiaan Roes rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving, bijvoorbeeld met de gevolgen van het 'Didam arrest', maar ook met vele andere actualiteiten!
Door Onno Knotter
Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening
Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!
Door Onno Knotter