0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Nieuwe Wetgeving Huurrecht Woonruimte

huurprijstoeting, woonruimte, bedrijfsruimte, elout korevaar, univeristair docent, Universiteit Leiden, Legalplanet, advocaten, notarissen, jurisprudentie, knelpunten, wetgeving

Door Administrator

Lees verder

Servicekosten woonruimte

huurprijstoeting, woonruimte, bedrijfsruimte, elout korevaar, univeristair docent, Universiteit Leiden, Legalplanet, advocaten, notarissen, jurisprudentie, knelpunten, wetgeving

Door Administrator

Lees verder

Groepsrelaties en de 403-verklaring

Door Administrator

Lees verder

Live online cursus De Wet Voorkeursrecht Gemeenten en de Nieuwe Omgevingswet

Per 1 januari jl. is de Wet Voorkeursrecht Gemeenten overgegaan in de nieuwe Omgevingswet. Dit brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Op deze live online cursus van 2 uur (tijdens uw lunch) gaat docent Joost Hoekstra hierop in. Verder bespreekt hij diverse andere inhoudelijke actualiteiten aan de hand van het systeem van het voorkeursrecht. Onder andere: Passief verwervingsinstrument (verschil met onteigening); Wijze van vestigen; Koppeling met omgevingsrechtelijke procedure (waaronder omgevingsplan); Aanbiedingsplicht en uitzonderingen; Prijsvaststellingsprocedure; Wijzigende rol notaris; Nietigheidsactie gemeente; Voorkeursrecht en schadevergoeding; Relatie voorkeursrecht – Didam-arrest. Tenslotte gaat Joost Hoekstra in op de belangrijkste verschillen tussen de Omgevingswet en de (oude) Wet voorkeursrecht gemeenten. Kortom: in 2 uur, tijdens uw lunch, bent u weer up to date. Schrijf u nu in!

Door Onno Knotter

Lees verder

Actualiteiten Alimentatierecht en -rekenen

Er zijn diverse belangrijke actuele ontwikkelingen binnen het alimentatierecht en -rekenen: woonbudget: dit is nieuw sinds 1 januari 2023. In de praktijk leidt dit tot veel vragen. Wanneer kan er van worden afgeweken? Hoe bewerkstellig je dat in de praktijk? Aanvaardbaarheidstoets: wat te doen als tussen partijen een geschil ontstaat of er sprake is van extra lasten? Wanneer zou dit effect moet hebben op de draagkracht van de alimentatieplichtige? Hoeveel wordt de alimentatie dan bijgesteld? Kindgebondenbudget: als een ouder geen recht meer heeft op kindgebondenbudget leidt dat niet automatisch tot een wijziging van de kinderalimentatie. Wanneer wel?  Stiefouderverplichting: wanneer is deze toch verplicht tot betaling van kinderalimentatie? Samengestelde gezinnen: gezinnen met/zonder alimentatie komen bij elkaar en gaan uit elkaar. Wat zijn de gevolgen voor de alimentatie en wanneer? Wijzigende rol rechter: de rechter lijkt steeds meer leidend te worden en initiatieven in het proces te nemen. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan? Aan de hand van een casus gaat u zelf ook oefenen met het maken van berekeningen. Zo brengt u het geleerde direct in praktijk én kunt u er direct vragen over stellen. Agnes van Wieren neemt u aan de hand van recente jurisprudentie en nieuwe wet- en regelgeving mee in de lastige en steeds veranderende wereld van het alimentatierecht- en rekenen.

Door Onno Knotter

Lees verder

Een kijkje in de keuken van de familierechter

Hoe komt de rechter tot een beslissing? Hoe kunt u hier als advocaat invloed op uitoefenen? In deze cursus krijgt u inzicht in hoe de familierechter zijn zaken voorbereidt én hoe deze tot een beslissing komt. Schrijf u nu in voor deze unieke cursus!

Door Administrator

Lees verder

Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)

Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Sebastiaan Roes de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Sebastiaan Roes rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving, bijvoorbeeld met de gevolgen van het 'Didam arrest', maar ook met vele andere actualiteiten!

Door Onno Knotter

Lees verder

Oplossingen voor problemen met betrekking tot de beperkte huwelijksgemeenschap

Met de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen gelden er nieuwe regels. De eerste zaken beginnen te komen van echtgenoten die onder het nieuwe stelsel zijn gehuwd en nu (al) gaan scheiden. Wilt u ook antwoorden op uw vragen over de gevolgen van dit nieuwe stelsel? Nu in vrijwel al deze zaken voorhuwelijks vermogen aanwezig is, dient u bij de vermogensrechtelijke afwikkeling te beoordelen welke goederen en schulden deel uitmaken van de beperkte gemeenschap van goederen en welke niet.  Daarbij doen zich complexe vragen voor betreffende zaaksvervanging en vergoedingsrechten. Ook rijzen er vragen betreffende de saldi van de voorhuwelijkse bankrekeningen, de en/of rekening en de betalingen die tijdens het huwelijk zijn gedaan en de draagplicht van de schulden.  In deze cursus gaat Bart Breederveld in op de problematiek die voortvloeien uit de beperkte gemeenschap van goederen. Bovendien bespreekt hij recente rechtspraak die, zowel voor de algehele gemeenschap van goederen als voor de beperkte gemeenschap van goederen, van belang is. Kortom: schrijf u direct in!

Door Onno Knotter

Lees verder

Certificering van Aandelen 2023

De docent, prof. mr. Kid Schwarz, behandelt in dit webinar van één uur de certificering van aandelen.

Door Administrator

Lees verder

Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)

Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Theo Reijnen de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Theo Reijnen rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving, bijvoorbeeld met de gevolgen van het 'Didam arrest', maar ook met vele andere actualiteiten!

Door Onno Knotter

Lees verder