Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
Procederen in Eerste Aanleg
Zelfs voor ervaren advocaten kent de procedure in eerste aanleg uitdagingen. Hoe bereidt u zichzelf en uw cliënt voor op de comparitie, hoe zorgt u ervoor dat uw bewijsaanbod wordt gehonoreerd en hoe levert u dan het bewijs? Hoe zet u incidentele vorderingen doelmatig in? In deze Praktijkcursus komen niet alleen deze onderwerpen aan de orde, ook besteedt rechter Reinier Groos aandacht aan de bijzonderheden van het kort geding. Voor het geval uw cliënt de procedure in eerste aanleg toch verliest: Reinier Groos behandelt ook de appelbeslissing: wanneer en waarom stelt u hoger beroep in? Tijdens de cursus heeft u ruim de gelegenheid tot het het stellen van vragen.
Door Onno Knotter
Praktijkmiddag 'De Afwikkeling en Vereffening van Nalatenschappen'
De meeste problemen in het erfrecht ontstaan in de afwikkeling. Hoe werkt een uitdelingslijst? Wat zijn de bevoegdheden van een executeur en van een vereffenaar? Wanneer en hoe eindigt de taak van de executeur? Hoe worden alle belangen van alle crediteuren en erfgenamen in het oog gehouden? Wordt er niemand benadeeld? Zijn de kosten van vereffening preferent of niet? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de executeur? Welke valkuilen kunt u in uw praktijk tegenkomen én vermijden? In de Praktijkcursus De Afwikkeling en Vereffening van Nalatenschappen leert u van Prof. mr. Fons Stollenwerck hoe u praktisch en effectief kunt optreden in de afwikkeling van een nalatenschap.
Door
Actualiteiten Alimentatienormen
Per 1 januari a.s. nieuwe regels voor de draagkracht berekening ! Nieuwe aanbevelingen van de Expertgroep Alimentatie! Vanaf 1 januari 2023 wordt ook de draagkracht voor partneralimentatie (in beginsel) forfaitair berekend: wat zijn de nieuwe regels en wat zijn de uitzonderingen? Hoe luidt de overgangsregeling? En wat betekent de forfaitaire woonlast die per 1 januari 2023 intreedt voor de draagkracht ?
Door
Praktijkcursus Vorderingen bij Wanprestatie
Een contractspartij schiet tekort in de nakoming van een contractuele verplichting. Welke acties heeft de wederpartij – als schuldeiser? Tijdens deze cursus bespreekt Jaap Dammingh welke vorderingen de schuldeiser met succes tegen zijn wanpresterende wederpartij kan instellen. Denk hierbij aan schadevergoeding op grond van wanprestatie, ontbinding van de overeenkomst, het vorderen van contractuele boetes, eventueel alsnog behoorlijke nakoming vorderen, etcetera. In dit verband komen ook de wettelijke verzuimregeling en de klachtplicht aan de orde, en de leerstukken opschorting en schuldeisersverzuim worden behandeld. Met uiteraard aandacht voor zowel ‘tips & tricks’ voor de praktijk als procesrechtelijke aspecten (zoals de verdeling van de stelplicht en de bewijslast). Deze cursus is een aanrader voor iedere advocaat (jurist) die werkzaam is in de civiele contractspraktijk.
Door
Ruzie over de Erfenis
Het aantal erfrechtzaken neemt toe en het voeren van een succesvolle procedure in een erfrechtzaak vergt speciale kennis. In de zeer goed gewaardeerde Praktijkcursus Ruzie over de Erfenis behandelen Koert Boshouwers en Fons Stollenwerck alle voor een erfrechtzaak belangrijke onderwerpen zodat u succesvol een procedure kunt voeren.
Door
Tips en trucs van de Kantonrechter in Arbeidsrechtzaken!
Wilt u inzicht in hoe een kantonrechter omgaat met arbeidsrechtzaken? Tips en trucs?! Onder de WWZ is een procesrechtelijke fout zo gemaakt. Onder de WAB is dat niet eenvoudiger. U krijgt op deze cursus een update van alle procesregels voor het procederen in arbeidszaken. Bovendien krijgt u vele tips en trucs voor op de zitting! Tjarda Pieters, rechter aan het Gerechtshof in Amsterdam, voorheen senior rechter Rechtbank Amsterdam, legt u graag uit hoe u een zaak het beste aanpakt, wat werkt op zitting en wat niet. Maar ook: hoe treft u een goede schikking? In een kleine groep zoemt u concreet en effectief in op de zittingspraktijk. Uiteraard is er ook aandacht voor de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ dat het ontslagrecht weer volledig wijzigt. Schrijf u snel in!
Door H.A.P. Driessen
De Afwikkeling en Vereffening van Nalatenschappen Copy
De meeste problemen in het erfrecht ontstaan in de staart, in de afwikkeling. Hoe werkt een uitdelingslijst, wat zijn de bevoegdheden van een executeur en van een vereffenaar? Wanneer en hoe eindigt de taak van de executeur? Hoe worden alle belangen van alle crediteuren en erfgenamen in het oog gehouden? Wordt er niemand benadeeld? Zijn de kosten van vereffening preferent of niet? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de executeur? Welke valkuilen kunt u in uw praktijk tegenkomen én vermijden? Na afloop van de cursus kunt u effectief optreden in de afwikkeling van een nalatenschap.
Door
Van BOPZ naar verplichte GGZ: nieuwe wetgeving per 1 januari 2020
In deze Actualiteitencursus leert u alles over de opvolger van de Wet Bopz: Wet Verplichte Ggz. Deze nieuwe wet is per 1 januari in werking getreden en uw rol als advocaat zal drastisch wijzigen, met name waar het gaat om het verlenen van juridische bijstand bij het maken van een plan van aanpak, waarmee uw cliënt zorgmachtiging kan voorkomen. Maar ook bij de klachtenprocedure, nu er over veel meer onderwerpen geklaagd kan gaan worden dan onder de Wet Bopz. De docent zal dus uitgebreid stil staan bij de totstandkoming van een zorgmachtiging, de mogelijkheid tot het maken van een plan van aanpak en de mogelijke rol van de advocaat daarbij. Daarna kunt u aan de hand van casus oefenen met het toepassen van de nieuwe regelgeving. Ook het klachtrecht, dat aanzienlijk wordt uitgebreid, zal daarbij aandacht krijgen. Verder zal er kort worden ingegaan op de twee andere wetten, die betrekking hebben op verplichte ggz: de Wet zorg en dwang en de Wet forensische zorg. U bent in één middag weer op de hoogte!
Door
Nieuwe Fiscale Regels voor de Echtscheidingspraktijk
Per 1 januari jl. is de aftrek van alle inkomensverminderende posten beperkt. Deze nieuwe fiscale regels hebben grote gevolgen voor de echtscheidingspraktijk: niet alleen de aftrek voor betaalde partneralimentatie wordt beperkt, maar ook de inkomsten uit eigen woning en zelfs het belaste inkomen van ondernemers en zelfstandigen wordt hierdoor beïnvloed. Bent u op de hoogte van deze nieuwe regels? Weet u hoe alimentatieverplichtingen hierdoor wijzigen?
Door
Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening
Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!
Door H.A.P. Driessen