0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Masterclass Aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel

Heeft u ook regelmatig met conflicten rondom aandeelhoudersovereenkomsten en statuten te maken? Zijn uw modellen up-to-date met de meest recente jurisprudentie? Onder deskundige leiding van Arnaud Wilod Versprille loopt u door een aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel. De laatste inzichten over de integrale opzet van een aandeelhoudersovereenkomst komen aan bod. Maar ook de optimale samenhang tussen een aandeelhoudersovereenkomst en de statuten. Het model krijgt u mee!

Door Administrator

Lees verder

Nieuwe wetgeving Aanpassing Fiscaal Kwalificatiebeleid Rechtsvormen (CV en FGR)

Om  ‘hybride mismatches’ waardoor belastingheffing kan worden ontweken te voorkomen treden per 1 januari 2025 de volgende maatregelen in werking treden: 1. de commanditaire vennootschap (cv) is in alle gevallen fiscaal transparant 2. het fonds voor gemene rekening (fgr) is dan zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een fonds waarmee de deelgerechtigden voor gemene rekening gelden beleggen of anderszins aanwenden en dat niet voldoet aan de definitie van fgr, zoals een familiefonds, is een transparant fonds 3. In een tweetal uitzonderingen wordt een aanvullende methode van kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen gebruikt. De gevolgen voor bestaande beleggings-, 'privacy'-structuren, familiefondsen en vermogende particulieren zijn groot. Wat betekent dit nu in de praktijk als u aan het 'structureren' bent?  Van de in deze materie gespecialiseerde Jeroen Peeters van HVK Stevens krijgt u in 2 uur op deze live online actualiteitencursus de uitleg die u nodig heeft om uw cliënten weer optimaal te kunnen adviseren.

Door Administrator

Lees verder

Geschillen in het Familiebedrijf

Geschillen in het familiebedrijf zijn complex. Juridisch en ook door de emotie die er bij komt kijken. Op deze cursus leert u de governance van een familiebedrijf zo in te richten dat mogelijke geschillen zo veel mogelijk voorkomen worden, óf zo goed mogelijk kunnen worden opgelost. U krijgt inzicht vanuit het notariaat én de advocatuur: notaris Jan Willem Schenk (HVK Stevens) en advocaat Dirk Lange (Köster Advocaten) behandelen o.a. de volgende onderwerpen: soort geschillen; geschillen bij bedrijfsopvolging; dividendbeleid; familieleden wel/niet als bestuurders; certificaathouders; familie vs. RvC/RvA; emoties in het familiebedrijf; inrichting governance/familiestatuut; toe- en uittreding; regelingen en afspraken om geschillen op te lossen; geschillenbeslechting onder het BV-recht en vele andere onderwerpen. U leert op praktische wijze waar een familiestatuut en arbitrageclausule aan moet voldoen!

Door Onno Knotter

Lees verder

Praktijkcursus Wet Betaalbare Huur en het Nieuwe Woningwaarderingsstelsel

De Wet Betaalbare Huur is op 1 juli jl. inwerking getreden. De gevolgen zijn groot voor de (ver)huurderspraktijk. De woningwaarderingsstelsels (WWS) voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte zijn geheel opnieuw vormgegeven. Wilt u in één dag een update? Op deze nieuwe cursus krijgt u uitleg over hoe het WWS er uit gaat zien na inwerkingtreding van deze nieuwe Wet: de juridisch-technische behandeling van de materie; de relevante en recente jurisprudentie en de betekenis van het WWS voor zelfstandige woningen én onzelfstandige woningen. Uw docent is de in huurrecht gespecialiseerde mr. drs. Pepijn Eymaal, advocaat bij VBTM Advocaten.

Door Onno Knotter

Lees verder

Masterclass Ethiek in het Notariaat: dilemma's bij de Wwft, het Oprichten van BV's & Vastgoedtransacties

Herkent u het ook: u voelt aan dat er bij een kant iets niet klopt, maar u krijgt er de vinger niet achter wat het is? Heeft u ook vaak ethische vragen te beantwoorden waarbij uw Ministerieplicht op de proef wordt gesteld? Bijvoorbeeld bij de intake van een klant? Bij de oprichting van een bv of bij vastgoedtransacties? Heeft u wel eens het vermoeden van witwassen, maar weet u niet precies of dit klopt? Wat doet u dan? En als het al een goede klant van u is? Gezaghebbende docenten als Birgit Snijder (kandidaat-notaris De Brauw Blackstone), Deline Kruitbosch (notaris Dirkzwager) en Bernd Veldman (forensisch vastgoed accountant Belastingdienst) behandelen deze en andere vraagstukken die ook in uw praktijk voorkomen. Zij vragen uw input én geven hun eigen mening/richtlijn zodat u er de volgende dag direct mee aan de slag kan. Na het volgen van deze cursus heeft u al uw 6 PE Ethiek van de KNB voor 2024. Het aantal plaatsen voor deze Masterclass is beperkt: schrijf u nu in!

Door Administrator

Lees verder

Praktijkgericht Inzicht in de Jaarrekening

Inzicht in jaarrekeningen is essentieel voor iedere jurist. Waarderingsmethodieken, analyse van rentabiliteit en solvabiliteit, herkenning van risico’s en het doorzien van manipulatie. U wilt het allemaal begrijpen en weten waar u op moet letten. Tijdens de cursus Praktijkgericht inzicht in de jaarrekening leert u dit!

Door Administrator

Lees verder

Bestuurdersaansprakelijkheid in en buiten faillissement Kopiëren

Let op: deze cursus is door omstandigheden verplaatst van 17 oktober naar 9 december. De cursus gaat zeker door. In deze cursus staat Bestuurdersaansprakelijkheid centraal. Na het volgen van deze verdiepende cursus bent u op de hoogte van alle ins and outs met betrekking tot de interne en externe aansprakelijkheid van bestuurders, met name binnen een BV, zowel in als buiten faillissement. U krijgt vanuit zowel de wetenschap als de praktijk waardevolle tips en tricks aangereikt om uw cliënten zo goed mogelijk bij te staan in deze kwesties. Uiteraard komt actuele rechtspraak van de Hoge Raad aan de orde, zodat u ook op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen!

Door B Dijkman

Lees verder

Actualiteiten WWFT en UBO (registers) 2024

In dit webinar bespreekt prof. mr. Birgit Snijder-Kuipers de belangrijkste ontwikkelingen in 2024 op het gebied van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Hierbij is er uiteraard aandacht voor de twee UBO-registers en hun impact op de praktijk.

Door Administrator

Lees verder

De Rechtspositie van de Statutair Bestuurder

Op deze Masterclass bespreken de docenten de belangrijkste arbeidsrechtelijke én vennootschapsrechtelijke aspecten van de rechtspositie van de statutair bestuurder. Speciale aandacht uiteraard voor de laatste ontwikkelingen die betrekking hebben op de aansprakelijkheid van bestuurders!

Door Administrator

Lees verder

Live online cursus De Wet Voorkeursrecht Gemeenten en de Nieuwe Omgevingswet

Per 1 januari jl. is de Wet Voorkeursrecht Gemeenten overgegaan in de nieuwe Omgevingswet. Dit brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Op deze live online cursus van 2 uur (tijdens uw lunch) gaat docent Joost Hoekstra hierop in. Verder bespreekt hij diverse andere inhoudelijke actualiteiten aan de hand van het systeem van het voorkeursrecht. Onder andere: Passief verwervingsinstrument (verschil met onteigening); Wijze van vestigen; Koppeling met omgevingsrechtelijke procedure (waaronder omgevingsplan); Aanbiedingsplicht en uitzonderingen; Prijsvaststellingsprocedure; Wijzigende rol notaris; Nietigheidsactie gemeente; Voorkeursrecht en schadevergoeding; Relatie voorkeursrecht – Didam-arrest. Tenslotte gaat Joost Hoekstra in op de belangrijkste verschillen tussen de Omgevingswet en de (oude) Wet voorkeursrecht gemeenten. Kortom: in 2 uur, tijdens uw lunch, bent u weer up to date. Schrijf u nu in!

Door Onno Knotter

Lees verder