Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
AI: de juridische aspecten
De ontwikkelingen rond AI gaan razendsnel. Voor u als jurist is het belangrijk om bij te blijven. Dat kan in 2 uur op de online actualiteitencursus 'AI: de juridische aspecten'. De in o.a. deze materie gespecialiseerde docent Vonne Laan praat u in 2 uur volledig bij over het huidige wettelijk kader: waar moeten organisaties nu rekening mee houden wat betreft AI? Daarnaast behandelt ze de nieuwe AI Act die eraan komt: wat voor nieuwe vereisten brengt de AI Act met zich mee? Hoe bereidt u uw cliënten hierop voor? Uiteraard ook aandacht voor AI en privacy: toepassing van de AVG bij AI, AI en auteursrecht: ontwikkelingen en rechtspraak en AI en contracten: aandachtspunten en tips. Vonne Laan bespreekt de juridische punten aan de hand van cases en praktijkvoorbeelden, waaronder over ChatGPT. Ook de recente rechtspraak op het gebied van AI komt aan bod. Kortom: in 2 uur bent u weer up to date: schrijf u nu in!
Door Onno Knotter
Masterclass Koopovereenkomst van Aandelen (SPA) aan de hand van Lexlumen modellen
Heeft u ook regelmatig met conflicten rondom de koopovereenkomst te maken? Zijn uw M&A modellen up-to-date? Onder deskundige leiding van Jan Willem Schenk en Luc Defaix loopt u door het gehele proces van de koop: van onderhandeling, LOI, DD, (uitgebreide!) garanties tot de koopovereenkomsten van Aandelen zelfs (tot na) de overdracht. Aan bod komt onder andere: LOI, waardering aandelen, koopprijs elementen, closing accounts, locked box, earn out, schade na terugtrekking uit onderhandelingsproces, onderzoek- en mededelingsplicht, (risicoverdeling in de) DD, koop, verkoop, levering, opschortende voorwaarden, overdracht, garanties, inbreuken en beperkingen van aansprakelijkheid, vrijwaringen, verweer tegen inbreuk derde, zekerheden, concurrentiebeding, post-closing verplichtingen, geheimhouding, kosten, overdracht rechten en plichten, afstand van vernietiging/ontbinding, relatie met voorgaande overeenkomsten, wijziging, toepasselijk recht. Kortom: in één dag bent u volledig up-to-date over de ins en outs van de Koopovereenkomst van aandelen. Schrijf u nú in!
Door Onno Knotter
De Zieke werknemer bij langer durende ziekte en arbeidsongeschiktheid
U krijgt op deze nieuwe actualiteitencursus heldere uitleg over de juridische aspecten van een langer durende ziekte en de eventueel volgende arbeidsongeschiktheid. Speciale aandacht dus voor de civiel- en sociaalzekerheidsrechtelijke aspecten gedurende het 2e ziektejaar. Verder is er focus op re-integratieverplichtingen van werkgever én werknemer, de vangnetregeling, geschillen met de Arbodienst en werkgeversverplichtingen ná 104 weken ziekte. Uw docent is de in arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en letselschade gespecialiseerde advocaat Nardy Desloover.
Door Onno Knotter
Fondsstructurering en Handhaving door de AFM
Wilt u als jurist uw kennis over het structureren van fondsen vergroten? U krijgt in één dag inzicht in de aandachtspunten van toezichthouder AFM. Wat zijn de fiscale gevolgen: speciale aandacht voor de wijzigingen t.a.v. CVs/FGRs/buitenlandse fondsen per 1/1/2025. Ook speciale aandachtspunt voor KID voor PRIIPS. Hoe een prospectus in te richten? Gevolgen nieuwe wetgeving UBO Trusts. Gevolgen nieuwe Wet op de Personenvennootschappen. Welke documenten te gebruiken? Welke wederzijdse rechten en plichten van de beheerder en beleggers zijn er? Hoe de zeggenschap tussen partijen te verdelen? Uw docenten zijn specialisten op dit terrein: Gabriella Eekhout-Saiu & Dave Muijtjens, beiden toezichthouder asset management AFM; Maurits Tausk en Saskia Bergin, beiden advocaat bij Van Campe en Michiel Hoozemans, fiscalist bij EY. Kortom: in één dag bent u compleet op de hoogte van de belangrijkste aspecten van het structureren van fondsen. Schrijf u nú in!
Door Onno Knotter
De Rechtspositie van de Statutair Bestuurder
Op deze Masterclass bespreken de docenten de belangrijkste arbeidsrechtelijke én vennootschapsrechtelijke aspecten van de rechtspositie van de statutair bestuurder. Speciale aandacht uiteraard voor de laatste ontwikkelingen die betrekking hebben op de aansprakelijkheid van bestuurders!
Door Onno Knotter
Live Online Cursus Actualiteiten Bedrijfseconomisch Ontslag
Er zijn veel actuele ontwikkelingen over bedrijfseconomisch ontslag via UWV. Bijvoorbeeld de 3 nieuwe sets Uitvoeringsregels, die gelden sinds 1 april 2023. Bovendien dreigt het aantal reorganisaties flink toe te nemen door o.a. de aanhoudende inflatie, bedrijven die belastingschulden en/of NOW subsidie moeten terugbetalen, etc. Bereid u hier op voor en schrijf u nu in voor deze live online cursus met UWV manager Jan Meijer. In 3 uur bent u weer helemaal up to date: u kunt direct in de middag met de nieuwtjes aan de slag! Jan Meijer bespreekt onder andere met u: - de inhoud van de gewijzigde/aangevulde Uitvoeringsregels per 1 april 2023, waaronder de uitvoeringsregels rondom procedurele aspecten en collectief ontslag (WMCO); - actuele jurisprudentie rondom bedrijfseconomisch ontslag (A-grond) en de vertaalslag daarvan naar de ontslagpraktijk; - meer 'menselijke maat' bij de uitvoering van de ontslagtaak: wat merkt u hiervan in de praktijk? - de in de Voortgangsbrief van 3 april 2023 door de Minister aangekondigde arbeidsmarkt-maatregelen en de effecten daarvan op onder meer de UWV ontslagprocedure. Kortom: schrijf u nú in en u bent weer helemaal up to date!
Door Onno Knotter
Herstructureren bij insolventies: arbeidsrechtelijke én financiële aspecten
Wilt u in één dag een update over de arbeidsrechtelijke én financiële actualiteiten bij het herstructureren bij insolventies? Rechter Egbert Loesberg en bankier Johan Jol verzorgen die voor u op 17 november aanstaande. Aan de orde komen onder andere de eerste ervaringen met de 'Heiploeg-uitspraak' van het Europese Hof van Justitie van 28 april 2022. De pre-pack en doorstart van een onderneming zijn immers een nieuw leven in geblazen. Wat zijn de eerste ervaringen hiermee? Wilt u een complete update? Schrijf u dan nú in voor deze Masterclass!
Door Onno Knotter
Praktijkcursus Vorderingen bij Wanprestatie
Een contractspartij schiet tekort in de nakoming van een contractuele verplichting. Welke acties heeft de wederpartij als schuldeiser? Tijdens deze nieuwe Praktijkcursus bespreekt Jaap Dammingh (hoofddocent Universiteit Nijmegen) welke vorderingen de schuldeiser met succes tegen zijn wanpresterende wederpartij kan instellen. Denk hierbij aan schadevergoeding op grond van wanprestatie, ontbinding van de overeenkomst, het vorderen van contractuele boetes, eventueel alsnog behoorlijke nakoming vorderen etc. Ook is er uitgebreid aandacht voor procesrechtelijke aspecten zoals de verdeling van de stelplicht en de bewijslast. Verder behandelt Jaap Dammingh de leerstukken opschorting, schuldeisersverzuim, de wettelijke verzuimregeling en de klachtplicht. Uiteraard krijgt u diverse ‘tips & tricks’ voor uw praktijk. Deze cursus is een aanrader voor iedere advocaat (jurist) die werkzaam is in de civiele contractspraktijk.
Door Onno Knotter
Live online cursus Wwft Stappenplan Advocatuur
Wilt u dit jaar op tijd Wwft compliant zijn? Volg dan nu de 2 PO live online cursus 'Wwft Stappenplan Advocatuur'. ACTUEEL => Inclusief recente uitspraak Europese Hof van Justitie (22 november 2022) over de Antiwitwasrichtlijn: de bepaling dat het grote publiek in alle gevallen toegang moet hebben tot informatie over de uiteindelijk begunstigden van vennootschappen van de lidstaten is ongeldig! Wat zijn de ingrijpende consequenties hiervan? Verder is er sinds 27 september 2022 een nieuwe Wwft Handleiding NOvA: op welke advocaten is de Wwft (niet) van toepassing, wat zijn nu precies wel/niet Wwft-plichtige diensten en welke vallen onder de zogeheten procesvrijstelling, hoe ziet het cliëntenonderzoek eruit, welke rol speelt de UBO-registratie daarbij en op welke wijze dient de melding van een ongebruikelijke transactie te worden gedaan. Verder: valt zaken doen met cliënten uit de Russische Federatie onder de Wwft? Is uw compliance voor dit jaar al op orde om een audit van de NOvA te doorstaan? U krijgt van advocaat Dirk Lange door middel van een praktisch stappenplan vele tips om snel compliant te zijn. Dirk Lange behandelt onder andere deze stappen: Wanneer valt u onder de Wwft? Wie is uw cliënt? Wie is de (pseudo-)UBO? Is er een PEP? Hoe beoordeelt u een cliënt aan de hand van uw risicobeleid? Waar komt het vermogen vandaan? etc. => U kunt bij deze online live cursus uw eigen vragen stellen; => Geen reistijd, geen verlies van declarabele uren; => U krijgt een A4 met de Wwft Stappen bij deze cursus; => De belangrijkste delen van de Powerpoint zijn óók in het Engels. Schrijf u snel in!
Door Onno Knotter
Live online cursus Wetsvoorstel Digitaal Oprichten van een BV
Het wetsvoorstel voor het aanpassen van Boek 2 BW en de Wet op het notarisambt (Wna) om volledige online oprichting van een bv mogelijk te maken is op 27 juni door de Eerste Kamer aangenomen. Inwerkingtreding is nu op zeer korte termijn. Wilt u hierop goed voorbereid zijn? Wat zijn de praktische consequenties? Op 8 november as. verzorgt notaris Jeroen van der Weele tijdens uw lunch (12.00 - 14.15 uur) de live online cursus 'Digitaal oprichten van een BV'. U kunt deze cursus dus vanaf uw eigen werkplek volgen! De wetswijziging maakt het voor iedereen mogelijk om op afstand een bv op te richten via een elektronische notariële akte, met elektronische identificatie en elektronische ondertekening op de hoogste betrouwbaarheidsniveaus. Cliënten hoeven daarvoor niet naar het notariskantoor: een beeldverbinding met de notaris volstaat. Bij vermoedens van identiteitsfraude of twijfel over de handelingsbekwaamheid of beschikkingsbevoegdheid van de oprichter mag de notaris om fysieke verschijning vragen. Let op: De Tweede Kamer heeft eind oktober aangeven dat een Engelse statutenwijziging toegestaan moet zijn bij een digitaal opgerichte bv! Wat betekent de digitale bv voor uw notariskantoor? U krijgt op 8 november op deze en vele andere vragen antwoord op de live online cursus (12.00 - 14.00 uur) van notaris Jeroen van der Weele. Schrijf u nú in!
Door Onno Knotter