0
8 ,4
Gemiddelde
waardering
 

Masterclass Relatievermogensrecht voor Samenwoners

Mirte van Lingen

Advocaat Van Lingen Familierecht

do 19 juni 2025
10.00 - 15.15 uur
425,-
Masterclass
Utrecht
4 NOvA PO
/
4 MfN cat. 2
/
4 PE KNB
 
 

Inhoud

Het recht voor samenwoners is in beweging. Omdat er geen specifieke wetgeving voor samenwoners is moeten de advocatuur en rechtspraak creatief zijn. De gevolgen van het uiteengaan bij samenwoners kunnen immers groot zijn. In al deze creativiteit kun je al snel de draad kwijt raken. Waar kun je je in een procedure nu wel en niet op beroepen? Kunnen de regels uit boek 1 naar analogie worden toegepast op samenwoners?

Wat als de één investeert in een goed van de ander? Kun je je op art. 1:87 BW (bepaling vergoedingsrechten) beroepen en is de beleggingsleer van toepassing? Welke andere grondslagen kunnen worden aangevoerd bij gedane investeringen? Maakt het daarbij nog uit of de investering is gedaan in een eenvoudige gemeenschap of in het privé vermogen van de ander?

Hoe zit het met de verjaring van deze vergoedingsvorderingen? Wat kun je aanvoeren om een beroep op verjaring te pareren?

Is het raadzaam om een samenlevingscontract op te stellen? Wat kun je hierin regelen en wat zou je bij voorkeur niet in een samenlevingscontract opnemen?

In de cursus besteedt docent Mirte van Lingen ook aandacht aan de situatie dat samenwoners met elkaar een huwelijk aangaan in de nieuwe gemeenschap van goederen (van ná 1 januari 2018).

Mirte staat samen met u stil bij de problematiek omtrent voorhuwelijkse investeringen door samenwoners die in het kader van hun ontbinding van het (daaropvolgende) huwelijk moeten worden afgewikkeld.

Kortom: een leerzame en actuele cursus waarbij de meest recente rechtspraak aan bod komt en de cursisten praktische handvatten krijgen voor de behandeling van hun zaken op dit terrein. Het aantal plaatsen is beperkt: schrijf u nu in!

 

Programma

9.30 uurOntvangst met koffie en thee
10.00 uurStart cursus en inventarisatie wensen deelnemers
10.10 uurRelatievermogensrecht bij samenwoners - deel 1

Is het raadzaam een samenlevingscontract op te stellen?

Wat kun je hierin regelen en wat zou je bij voorkeur niet in een samenlevingscontract opnemen?

11.00 uurKoffiepauze
11.15 uurWaar kun je je in een procedure wel en niet op beroepen?

– Kunnen de regels uit boek 1 naar analogie worden toegepast op samenwoners?
– Wat als de één investeert in een goed van de ander? Kun je je op art. 1:87 BW (bepaling vergoedingsrechten) beroepen en is de beleggingsleer van toepassing?
– Welke andere grondslagen kunnen worden aangevoerd bij gedane investeringen? Maakt het daarbij nog uit of de investering is gedaan in een eenvoudige gemeenschap of in het privé vermogen van de ander?
– Hoe zit het met de verjaring van deze vergoedingsvorderingen?
– Wat kun je aanvoeren om een beroep op verjaring te pareren?

12.15 uurLunch
13.00 uurWaar kun je je in een procedure wel en niet op beroepen? - Vervolg
14.00 uurKoffie- en theepauze
14.10 uurSamenwoners die met elkaar een huwelijk aangaan in de nieuwe gemeenschap van goederen (van ná 1 januari 2018)

– De problematiek omtrent voorhuwelijkse investeringen door samenwoners die in het kader van hun ontbinding van het (daaropvolgende) huwelijk moeten worden afgewikkeld.

15.15 uurEinde cursus
 
 

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht