0
 

Praktijkdag Ongehuwd Samenwonen: Juridisch en Fiscaal

mr. Aniel Autar
mr. Frank van den Barselaar
do 7 juni 2018
10.00 - 16.30 uur
595,-
Verdieping
Utrecht
5 NOvA
/
5 MfN cat. 2
/
5 KNB
 
 

Inhoud

Ongehuwd samenwonen, en de verbreking hiervan, roept veel complexe juridische en fiscale vragen op. Welke bepalingen zijn essentieel in een samenlevingsovereenkomst? Wat zijn de gevolgen van het samenwonen voor de verschillende toeslagen? Welke wettelijke regelingen zijn van toepassing op de verbreking van de relatie van ongehuwde samenwoners? Hoe zit het met onderhoudsbijdragen en pensioenaanspraken? Wat voor soort testamenten zijn geschikt voor ongehuwd samenwonenden? Wat moet er geregeld worden voor uit de samenleving geboren kinderen? Wat is er in de wet geregeld voor ongehuwd samenwonenden en wat moet u regelen?

In de nieuwe Praktijkdag Ongehuwd Samenwonen: juridisch en fiscaal behandelen mr. Aniel Autar, notaris, en mr. Frank van den Barselaar deze actuele materie.

 

Programma

09.30 uurOntvangst met koffie en thee
10.00 uurHet aangaan van de samenwoning: juridische en fiscale aspecten

– Manieren om een samenlevingsovereenkomst aan te gaan. Tips bij het aangaan van een samenlevingsovereenkomst.
– Welke bepalingen horen in een samenlevingsovereenkomst? Met o.a. het regelen van de kosten van de huishouding, de verbreking van de samenwoning zowel tijdens leven als na overlijden, eventuele regelingen over alimentatie.
– De fiscale gevolgen van samenwonen in het licht van de IB en schenkbelasting.
– De gevolgen van het fiscaalpartnerschap, de gezamenlijke eigen woning en de toerekening van inkomsten en aftrekposten.
– De mogelijke gevolgen van een samenwoning voor de aanspraak op toeslagen

11.15 uurKoffie- en theepauze
11.30 uurHet verbreken van de samenwoning: juridische en fiscale aspecten

– Welke wettelijke regelingen zijn van toepassing op de verbreking van de relatie van ongehuwde samenwoners? Aandacht voor onderhoudsbijdragen en pensioenaanspraken.
– Fiscale behandeling onderhoudsbijdragen, pensioenverevening en alternatieven hiervoor zoals de afkoop van een onderhoudsbijdrage en verrekening van pensioenaanspraken.
– De gevolgen van financiële afspraken voor de IB, schenkbelasting en overdrachtsbelasting.
– De eigen woning en de IB.
– De verwerkingsmethode door partneralimentatie is slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk: wat zijn andere mogelijkheden?

12.30 uurLunchpauze
13.30 uurVervolg Verbreken Samenwoning
15.00 uurKoffie- en theepauze
15.15 uurVerbreking samenwoning bij overlijden: juridische en fiscale aspecten

– Wat voor soort testamenten zijn geschikt voor ongehuwd samenwonenden?
– Wat moet er geregeld worden voor uit de samenleving geboren kinderen? Wat is er in de wet geregeld voor ongehuwd samenwonenden en wat moet u regelen?
– Fiscale aandachtspunten: erfbelasting, overdrachtsbelasting.
– Gevolgen van verblijvingsbedingen en fiscale behandeling uit levensverzekering en tegemoetkoming in de erfbelasting bij een informele wil.

16.30 uurEinde
 
 

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht