0
 

Nieuwe Ontwikkelingen Alimentatierecht en -rekenen

mr. Agnes van Wieren

Advocaat bij BANNING

ma 25 juni 2018
10.00 - 16.30 uur
695,-
Verdieping
Utrecht
5 NOvA
/
5 MfN cat. 2
/
5 KNB
 
 

Inhoud

In de nieuwe cursus Nieuwe Ontwikkelingen Alimentatierekenen bespreekt Agnes van Wieren actuele en lastige onderwerpen op het gebied van kinder- en partneralimentatie.

Kinderen groeien steeds vaker op in samengestelde gezinnen en (stief)ouders hebben steeds vaker kinderen uit verschillende relaties. De samenloop daarvan is niet eenvoudig, maar er is wel een aantal belangrijke richtlijnen voor te geven. Hoe ziet de financiële regeling er uit als sprake is van co-ouderschap of juist ingeval van parallel solo ouderschap? Is de term kinderalimentatie nog wel van deze tijd? Het is immers niet de ene ouder die aan de andere ouder betaalt, maar beide ouders hebben immers die verplichting. Hoe leg je al die bijdragen die de ouders zelf en aan de ander betalen goed en duidelijk vast in het ouderschapsplan?

De kinderrekening wordt vaak gezien als de uitkomst, maar is dat wel zo? Wat zijn voor- en nadelen van de kinderrekening en bereken je bedrag wat erop moet gestort worden?  Wat moeten ouders betalen van de zorgkorting? Hoe worden de uitgangspunten in ouderschapsplan goed vastgelegd?
Wat is de lijn in de jurisprudentie en hoe kunt u deze in uw praktijk toepassen? Is nog ruimte na het arrest van de HR d.d. 7-7-2017 over het KGB en partneralimentatie?
Hoe kunnen de afspraken voor de jong-meerderjarige beter worden vastgelegd? Wat zijn de uitgangspunten? Waar moet u op letten bij wijzigingsprocedure?

Ook bespreekt Agnes actuele ontwikkelingen op het gebied van partneralimentatie: De rechtspraak is er niet eenvoudiger op geworden en erg casuïstisch.
Wat zijn fiscale aandachtspunten bij alimentatie? Uiteraard aandacht voor de eigen woning.
Aan de hand van een complexe casus die u van te voren krijgt toegezonden komen deze en andere alimentatie vragen aan de orde.

 

Programma

09.30 uurOntvangst met koffie en thee
10.00 uurKinderalimentatie: HR 7-7-2017 nader toegelicht
11.15 uurKoffie- en theepauze
11.30 uurBehoefte en draagkracht aan de hand van praktische voorbeelden (auto van de zaak, box 3, bonus)

– Eigen woning
– Jus-vergelijking
– Verdiencapaciteit

12.30 uurLunchpauze
13.30 uurBehandeling van een complexe casus aan de hand van meerdere alimentatieberekeningen waarin onder andere de kinderalimentatie, eigen woning, draagkracht/schulden en de overbedelingsuitkering aan de orde komen
15.00 uurKoffie- en theepauze
15.15 uurVervolg casus
16.30 uurEinde
 
 

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht