Blogs van onze docenten
Actualiteiten en opinie
Praktijkcursus Vorderingen bij Wanprestatie
Een contractspartij schiet tekort in de nakoming van een contractuele verplichting. Welke acties heeft de wederpartij als schuldeiser? Tijdens deze Praktijkcursus bespreekt Jaap Dammingh (hoofddocent Universiteit Nijmegen) welke vorderingen de schuldeiser met succes tegen zijn wanpresterende wederpartij kan instellen. Denk hierbij aan schadevergoeding op grond van wanprestatie, ontbinding van de overeenkomst, het vorderen van contractuele boetes, eventueel alsnog behoorlijke nakoming vorderen etc. Ook is er uitgebreid aandacht voor procesrechtelijke aspecten zoals de verdeling van de stelplicht en de bewijslast. Verder behandelt Jaap Dammingh de leerstukken opschorting, schuldeisersverzuim, de wettelijke verzuimregeling en de klachtplicht. Uiteraard krijgt u diverse ‘tips & tricks’ voor uw praktijk. Deze cursus is een aanrader voor iedere advocaat (jurist) die werkzaam is in de civiele contractspraktijk.
Door Administrator
Masterclass Vermogensafwikkeling in het Familierecht: Verdelen, Verrekenen en Vergoeden
In deze nieuwe Masterclass besteedt Bart Breederveld op hoog niveau specifieke aandacht aan de gevolgen voor het vermogen van echtgenoten en samenwoners bij het uit elkaar gaan. Bart Breederveld bespreekt hierbij de actuele ontwikkelingen op het gebied van het relatievermogensrecht. Speciale aandacht is er voor het onderscheid tussen de vermogensrechtelijke verhouding tussen gehuwden en samenwoners en de gevolgen daarvan.
Door Onno Knotter
Masterclass Relatievermogensrecht voor Samenwoners
Het recht voor samenwoners is in beweging. Omdat er geen specifieke wetgeving voor samenwoners is moeten de advocatuur en rechtspraak creatief zijn. De gevolgen van het uiteengaan bij samenwoners kunnen immers groot zijn. In al deze creativiteit kun je al snel de draad kwijt raken. Waar kun je je in een procedure nu wel en niet op beroepen? Kunnen de regels uit boek 1 naar analogie worden toegepast op samenwoners? Uw docent is de in deze materie gespecialiseerde getalenteerde advocaat Mirte van Lingen.
Door Administrator
Een kijkje in de keuken van de familierechter
Hoe komt de rechter tot een beslissing? Hoe kunt u hier als advocaat invloed op uitoefenen? Op deze Masterclass krijgt u inzicht in hoe de familierechter zijn zaken voorbereidt én hoe deze tot een beslissing komt. Schrijf u nu in voor deze unieke cursus!
Door Onno Knotter
Actualiteiten Alimentatierecht en -rekenen
Agnes van Wieren neemt u aan de hand van recente jurisprudentie mee in de lastige en steeds veranderende wereld van het alimentatierecht- en rekenen. Wat betekenen de nieuwe richtlijnen partner- en kinderalimentatie? Het forfaitaire woonbudget is makkelijk, geeft minder discussie (toch?). Afwijken van het woonbudget: wanneer en hoe doe je dat? Wat betekenen de nieuwe kinder- en partneralimentatierichtlijnen in de praktijk? Er wordt ook gerekend aan de hand van een lastige casus. Agnes van Wieren behandelt verder onder andere onderstaande vragen: • Is de 60%-vuistregel (inmiddels) steeds uitgangspunt voor de behoefte aan partneralimentatie of kan het ook anders? • Extra lasten of toch de aanvaardbaarheidstoets. Hoe zit het ook al weer en waarom gaat het zo vaak fout? Is er nog een verschil tussen kinder- en partneralimentatie? • De behoefte van de jong-meerderjarige: wat zijn de uitgangspunten? • Co-ouderschap en kinderalimentatie: hoe leg je dit goed vast in een ouderschapsplan voor de minderjarige en de (jong-)meerderjarige? • De kinderrekening: een uitkomst of juist een bron van ellende en wat moet er door wie op worden gestort? • Kindgebonden budget en partneralimentatie: wat is de relatie en wat is er recent veranderd? • Afwijken van de wettelijke maatstaven bij kinderalimentatie en partneralimentatie: wanneer is daarvan sprake en hoe pak je dat aan? • Forfaitaire woonlasten (kinder-/partneralimentatie) of toch niet? • Behoefte/behoeftigheid: wat is het verschil en hoe daarmee omgaan? • Terugbetalen van alimentatie? Hoe zit het nu precies? • Inkomensvergelijking of jusvergelijking: wat is het verschil? Kortom: complexe materie. Schrijf u snel in voor deze actualiteitencursus en u bent weer helemaal up to date!
Door Administrator
Procederen in DGA Echtscheidingszaken
Bij de echtsscheiding van een DGA zijn de belangen vaak groot. Het gaat vaak om veel geld en andere financiële elementen. Waar moet u rekening mee houden als het tot een proces komt? Op deze nieuwe Masterclass bespreken de specialisten Johan de Wit en Frank van den Barselaar vanuit juridische én financiële hoek wat de behoefte en draagkracht is voor de partner- en kinderalimentatie. Ook de vermogensafwikkeling komt aan de orde: waaronder: verrekening (het voor uitkering beschikbare dividend in de zin van artikel 1:141 BW) en verdeling (potentiële financiële dubbeltelling in de draagkracht van de DGA). Ook het pensioen in eigen beheer en de oudedagvoorziening zijn belangrijke elementen. De docenten (Frank van den Barselaar, financieel adviseur familierechtzaken, en Johan de Wit, stafjurist landelijk inloopteam familie), zijn de gehele dag aanwezig waardoor voor u een interessante dynamiek ontstaat. U leert financieel onderbouwde argumenten in de context van een juridische procedure te plaatsen om uw cliënt optimaal bij te staan. Sommige financiële argumenten worden namelijk niet (direct) door het recht gedragen en bij anderen is een uitleg nodig die voor rechters en advocaten begrijpelijk is. De praktische waarde van deze cursus is hoog. Kortom: een interessante cursus die zich terugbetaalt als u wel eens procedeert!
Door Administrator
Actualiteiten Woonbudget bij de Alimentatieberekening
Met de invoering van het woonbudget (wat meer omvat dan alleen de woonlasten) is niet alleen beoogd om het berekenen van kinder- en partneralimentatie gemakkelijker en op dezelfde wijze te berekenen, maar ook om de voorspelbaarheid en rechtszekerheid te vergroten. Er zijn echter ook veel valkuilen, waar rekening mee gehouden moet worden.
Door Onno Knotter
Actualiteitencursus Nieuwe Wetgeving Flexibele Arbeid, Uitzendwerk en ZZP-ers
Na jaren van stilte op het terrein van de flexibele arbeid gaat er nu veel gebeuren. Er komt een toelatingsstelsel voor ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen (WTTA). Ook gaat de wet DBA door de belastingdienst gehandhaafd worden per 1 januari as. De nog scherpere opvolger VBAR ligt al klaar. En wat is de rol van het zich uitkristaliserende Deliveroo arrest? Verder ligt er een wetsvoorstel waarbij flexwerkers meer rechten/zekerheden krijgen. Daarbij worden nul-urencontracten uitgesloten in de wet, wordt de ketenregeling (aantal contracten voor bepaalde tijd) aangescherpt en krijgen uitzendkrachten recht op (nagenoeg gehele) gelijke behandeling ten opzichte van werknemers in loondienst van de inlener zelf. Wilt u up to date zijn? Schrijf u dan nu in voor deze Actualiteitencursus. In één dag brengt de in flexibele arbeid gespecialiseerde advocaat Sander van Riel u weer geheel op de hoogte!
Door Administrator
Ruzie over de Erfenis
Het aantal erfrechtzaken neemt toe en het voeren van een succesvolle procedure in een erfrechtzaak vergt speciale kennis. In de zeer goed gewaardeerde Praktijkcursus Ruzie over de Erfenis behandelen Koert Boshouwers en Fons Stollenwerck alle voor een erfrechtzaak belangrijke onderwerpen zodat u succesvol een procedure kunt voeren.
Door Administrator
Praktijkcursus Wet Betaalbare Huur en het Nieuwe Woningwaarderingsstelsel
De Wet Betaalbare Huur is op 1 juli jl. inwerking getreden. De gevolgen zijn groot voor de (ver)huurderspraktijk. De woningwaarderingsstelsels (WWS) voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte zijn geheel opnieuw vormgegeven. Wilt u in één dag een update? Op deze nieuwe cursus krijgt u uitleg over hoe het WWS er uit gaat zien na inwerkingtreding van deze nieuwe Wet: de juridisch-technische behandeling van de materie; de relevante en recente jurisprudentie en de betekenis van het WWS voor zelfstandige woningen én onzelfstandige woningen. Uw docent is de in huurrecht gespecialiseerde mr. drs. Pepijn Eymaal, advocaat bij VBTM Advocaten.
Door Onno Knotter