0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)

Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Theo Reijnen de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Theo Reijnen rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving.

Door Onno Knotter

Lees verder

Masterclass Aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel

Heeft u ook regelmatig met conflicten rondom aandeelhoudersovereenkomsten en statuten te maken? Zijn uw modellen up-to-date met de meest recente jurisprudentie? Onder deskundige leiding van Arnaud Wilod Versprille loopt u door een aandeelhoudersovereenkomst, artikel voor artikel. De laatste inzichten over de integrale opzet van een aandeelhoudersovereenkomst komen aan bod. Maar ook de optimale samenhang tussen een aandeelhoudersovereenkomst en de statuten. Het model krijgt u mee!

Door Onno Knotter

Lees verder

Duurzame Energie: de juridische aspecten

Duurzaamheidsprojecten zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen/wind op land en op gebouwde omgeving zijn juridisch nieuw en complex. Bij een opstalrecht voor zonnepanelen projecten gaat het vaak bijvoorbeeld om een overeenkomst tussen meerdere partijen: de ontwikkelaar/exploitant van de zonnepanelen, de eigenaar onroerend goed en de huurder, en de banken. Hoe ga je om met contracten en conflicten over dit soort complexe samenwerkingen? Op de nieuwe masterclass 'Duurzaamheid: de juridische aspecten' behandelen de docenten notaris Arnaud Wilod Versprille (Olenz) en Björn Hoops, adjunct-hoogleraar Privaatrecht en duurzaamheid RUG) onder andere: Contracten tussen ontwikkelaar/exploitant zonnepanelen, gebouweigenaar, huurder en de banken; financieringsconstructies; huurrechtelijke aspecten: wat wel/niet door te belasten; geschillen over servicecontracten; de Warmtewet en energielabels; het juridisch vastleggen van afspraken voor duurzaamheidsprojecten (met een buurt, op privéwoningen, op bedrijfspanden etc.) Hoe zit het met het recht van opstal van zonnestroomsystemen? Rangwisseling bij zonnepanelen op bedrijfsdaken tussen de bestaande hypotheek en het opstalrecht Driehoeksverhouding: bij een opstalrecht voor zonnepanelen projecten gaat het vaak om een overeenkomst tussen meerdere partijen: de ontwikkelaar/exploitant van de zonnepanelen, de eigenaar onroerend goed en de huurder, en de banken. Wie is/blijft eigenaar van het gebouw? Model akten; gebouweigenaar slechts erfpachter; model opstalrecht met o.a. ondererfpacht; de postcoderooscoöperatie; wel/geen overdrachtsbelasting omzetbelasting. Schrijf u snel in! Deze nieuwe cursus is speciaal bedoeld voor advocaten, notarissen en (overheids)juristen die verdiepende kennis willen over duurzaamheidsprojecten. Schrijf u snel in voor deze unieke masterclass! Let op: deze Masterclass vindt plaats op locatie geheel conform de richtlijnen van het RIVM.

Door Onno Knotter

Lees verder

Complexiteiten bij de koop en levering van onroerende zaken (woningen en bedrijfspanden)

Op deze nieuwe cursus behandelen Jaap Dammingh en Theo Reijnen de actualiteiten en complexiteiten van de koop én levering van onroerende zaken, zowel woningen als bedrijfspanden. Alle onderwerpen zijn toegespitst op de praktijk. Uiteraard houden Jaap Dammingh en Theo Reijnen rekening met de meest recente ontwikkelingen in literatuur, rechtspraak & wetgeving.

Door Onno Knotter

Lees verder

Witwassen: wanneer is iets verdacht en hoe is dat te herkennen?

De vrijdag 26 november aangekondigde extra maatregelen maken het nog steeds mogelijk om deze cursus op locatie in Amersfoort te laten doorgaan. U zit ruim 1,5 meter uit elkaar in een extra grote zaal! Vergeet uw QR code niet. De laatste jaren blijken advocaten, notarissen, accountants of andere specialisten zoals belastingadviseurs staats vaker dichter betrokken bij witwassen of criminele activiteiten dan zij dachten. Hoe voorkomt u dat u achteraf betrokken blijkt te zijn bij zo’n soort activiteit? Dat u achteraf van andere professionals of in de publieke opinie een verwijt krijgt dat u het niet hebt gezien? In deze Masterclass gaat u met de specialisten Dick Crijns (Sr. Advisor Anti Money Laundering Centre) en Ed van Liere (advocaat bij Van Doorne) aan de hand van voor iedereen herkenbare cases op zoek naar mogelijke risico’s die kunnen samenhangen met alledaagse vragen van uw (potentiële) cliënten. De doelstelling is om te onderzoeken welke vragen u als professional kunt stellen om de zekerheid te krijgen dat u niet in een onwenselijke situatie terecht komt! In workshop vorm vergroot u uw tooling als professional zodat u de (formele) vragen kunt voorkomen zoals 1) moet ik een melding doen 2) loop ik strafrechtelijk een risico 3) loop ik een serieus tuchtrechtelijk risico of 4) een civiel aansprakelijkheidsrisico. De bedoeling is dat u na deze Masterclass makkelijker cliënten er uit filtert waar u geen zaken (meer) mee wenst te doen, zelfs voordat u aan de formele Wwft kant toe komt. Het aantal deelnemers is beperkt om een hoog niveau te garanderen. Schrijf u dus nú in!

Door Onno Knotter

Lees verder

Duurzame Energie: de juridische aspecten

Er zijn 5 extra plaatsen. Schrijf u snel in! Duurzaamheidsprojecten zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen/wind op land en op gebouwde omgeving zijn juridisch nieuw en complex. Bij een opstalrecht voor zonnepanelen projecten gaat het vaak bijvoorbeeld om een overeenkomst tussen meerdere partijen: de ontwikkelaar/exploitant van de zonnepanelen, de eigenaar onroerend goed en de huurder, en de banken. Hoe ga je om met contracten en conflicten over dit soort complexe samenwerkingen? Op de nieuwe masterclass 'Duurzaamheid: de juridische aspecten' behandelen de docenten notaris Arnaud Wilod Versprille (Olenz) en Björn Hoops, adjunct-hoogleraar Privaatrecht en duurzaamheid RUG) onder andere: Contracten tussen ontwikkelaar/exploitant zonnepanelen, gebouweigenaar, huurder en de banken; financieringsconstructies; huurrechtelijke aspecten: wat wel/niet door te belasten; geschillen over servicecontracten; de Warmtewet en energielabels; het juridisch vastleggen van afspraken voor duurzaamheidsprojecten (met een buurt, op privéwoningen, op bedrijfspanden etc.) Hoe zit het met het recht van opstal van zonnestroomsystemen? Rangwisseling bij zonnepanelen op bedrijfsdaken tussen de bestaande hypotheek en het opstalrecht Driehoeksverhouding: bij een opstalrecht voor zonnepanelen projecten gaat het vaak om een overeenkomst tussen meerdere partijen: de ontwikkelaar/exploitant van de zonnepanelen, de eigenaar onroerend goed en de huurder, en de banken. Wie is/blijft eigenaar van het gebouw? Model akten; gebouweigenaar slechts erfpachter; model opstalrecht met o.a. ondererfpacht; de postcoderooscoöperatie; wel/geen overdrachtsbelasting omzetbelasting. Schrijf u snel in! Deze nieuwe cursus is speciaal bedoeld voor advocaten en notarissen die verdiepende kennis willen over duurzaamheidsprojecten. Schrijf u snel in voor deze unieke masterclass! Let op: deze Masterclass vindt plaats op locatie (details volgen) geheel conform de richtlijnen van het RIVM.

Door Onno Knotter

Lees verder