0
 

Blogs van onze docenten

Actualiteiten en opinie

 

Live online cursus - Hoge Raad Didam II - uitspraak 15 november jl!

Zeer actueel: uitspraak Didam II! In 2021 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen: het 'Didam' arrest. Dat deed veel stof opwaaien. Op 15 november jl. is de Hoge Raad met een nieuwe verstrekkende uitspraak gekomen over hoe 'ruim' het Didam-arrest moet worden uitgelegd: het 'Didam II arrest'. Opnieuw heeft dit arrest verstrekkende gevolgen.  Als de overheid in strijd met de Didam-regels overgaat tot verkoop van een onroerende zaak, handelt zij dan onrechtmatig jegens een (potentiële) gegadigde die bij die verkoop ten onrechte geen gelijke kans heeft gekregen? Kan die (potentiële) gegadigde dan aanspraak maken op een schadevergoeding? Kan onder omstandigheden er aanleiding bestaan om op vordering van de gegadigde het overheidslichaam te verbieden om tot verkoop of tot levering aan een ander over te gaan? Hoe werkt dat precies? Deze live online cursus is een must voor alle juristen die werkzaam zijn in de onroerend goed praktijk (en dan met name die juristen die betrokken zijn bij het grondbeleid van gemeenten) én graag up to date willen blijven over de gevolgen van het Didam arrest die praktisch iedere dag gemeenten en ontwikkelaars voor vraagtekens stellen! Schrijf u nú in voor deze live online cursus op 16 december as. Uw docent is Jaap Dammingh, hoofddocent Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Door Onno Knotter

Lees verder

Live online cursus De (dagelijkse) gevolgen van het Didam Arrest voor de onroerend goed praktijk

Het Didam-arrest (uit 2021) heeft veel stof doen opwaaien, vooral gemeenten zijn er flink van geschrokken. In dit arrest heeft de Hoge Raad – kort gezegd – overwogen dat art. 3:14 BW meebrengt dat een overheidslichaam dat een overeenkomst sluit, daarbij de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht moet nemen. Concreet betekent dit dat wanneer een gemeente een onroerende zaak of een stuk grond (in het kader van gebiedsontwikkeling) wil verkopen, zij daaraan openbaar bekendheid moet geven en aan alle kandidaat-kopers gelijke kansen moet bieden. Wat zijn de rechtsgevolgen wanneer een gemeente niet conform de ‘Didam-regels’ heeft gehandeld? In de rechtspraktijk heerst daarover onduidelijkheid en daarmee onzekerheid. Uw docent Jaap Dammingh bespreekt op deze live online cursus onder andere de volgende aspecten/vragen: • Wat is de reikwijdte van de regels die de Hoge Raad in het Didam-arrest heeft geformuleerd? Gelden die regels alleen voor verkoop, of bijvoorbeeld ook voor verhuur en de uitgifte van grond in erfpacht? • Hoe dient een overheidslichaam de procedure concreet in te richten teneinde te voldoen aan voormelde regels? • Is een koopovereenkomst die is gesloten zonder dat de ‘Didam-regels’ in acht zijn genomen, nietig, vernietigbaar of ‘gewoon’ geldig? • En als nietigheid of vernietigbaarheid wordt aangenomen, geldt dit dan ook voor overeenkomsten die vóór het wijzen van het Didam-arrest zijn gesloten (en afgewikkeld)? • Is een gemeente die de ‘Didam-regels’ schond, schadeplichtig jegens een kandidaat-koper die achter het net heeft gevist? Zo ja: wat is dan de rechtsgrond voor aansprakelijkheid? • Mag c.q. moet een notaris meewerken aan de (notariële) levering wanneer hij weet of vermoedt dat bij het sluiten van de koopovereenkomst de ‘Didam-regels’ niet zijn nageleefd? Deze live online cursus is een must voor alle juristen die werkzaam zijn in de onroerend goed praktijk (en dan met name die juristen die betrokken zijn bij het grondbeleid van gemeenten) én graag up to date willen blijven over de gevolgen van het Didam arrest die praktisch iedere dag gemeenten en ontwikkelaars voor vraagtekens stellen!

Door Onno Knotter

Lees verder

Live online cursus! Grondverkoop en -verhuur door de Overheid: wat zijn de gevolgen van het Didam arrest?

Let op: deze cursus is verplaatst van 18 naar 25 april. De Didam-uitspraak heeft (steeds) grote(re) gevolgen: niet alleen voor overheden zelf, maar ook voor kopers en huurders(!) van onroerende zaken. Inmiddels tekenen de contouren van dit arrest tekenen zich ook af in de lagere rechtspraak. Op deze live online cursus behandelen Anna-Belle de Blanken, advocaat bij Stibbe en Erik Verweij, advocaat bij Six Advocaten, de steeds verstrekkender gevolgen van de Didam-uitspraak voor de praktijk. Overheden moeten bij grondverkoop alle gegadigden de gelegenheid bieden om mee te dingen via een selectieprocedure aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria, aldus de Hoge Raad in het Didam-arrest van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Deze  baanbrekende uitspraak van de Hoge Raad leidt er toe dat, anders dan voorheen, overheidslichamen gronden op een transparante wijze moeten verkopen en nu ook verhuren. De uitspraak heeft grote gevolgen: niet alleen voor overheden zelf, maar ook voor kopers en huurders van onroerende zaken van overheden. Inmiddels beginnen enkele contouren van het Didam-arrest zich af te tekenen in de lagere rechtspraak. Welke waarde wordt er door lagere rechters toegekend aan voor het Didam-arrest gemaakte afspraken en/of verkregen rechten? En welke kansen biedt het Didam-arrest voor private marktpartijen? Tijdens deze Live Online Actualiteitencursus gaan Erik Verweij, advocaat bij Six Advocaten en Anna-Belle de Blanken, advocaat bij Stibbe, in op de praktische gevolgen van dit arrest en geven zij diverse direct toepasbare tips.

Door Onno Knotter

Lees verder