Actueel cursusaanbod Verbintenissenrecht
1 Resultaat
December 2023
Live online cursus De (dagelijkse) gevolgen van het Didam Arrest voor de onroerend goed praktijk
Actueel: Gaat zeker door!
Het Didam-arrest (uit 2021) heeft veel stof doen opwaaien, vooral gemeenten zijn er flink van geschrokken. In dit arrest heeft de Hoge Raad – kort gezegd – overwogen dat art. 3:14 BW meebrengt dat een overheidslichaam dat een overeenkomst sluit, daarbij de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht moet nemen. Concreet betekent dit dat wanneer een gemeente een onroerende zaak of een stuk grond (in het kader van gebiedsontwikkeling) wil verkopen, zij daaraan openbaar bekendheid moet geven en aan alle kandidaat-kopers gelijke kansen moet bieden. Wat zijn de rechtsgevolgen wanneer een gemeente niet conform de ‘Didam-regels’ heeft gehandeld? In de rechtspraktijk heerst daarover onduidelijkheid en daarmee onzekerheid. Uw docent Jaap Dammingh bespreekt op deze live online cursus onder andere de volgende aspecten/vragen: • Wat is de reikwijdte van de regels die de Hoge Raad in het Didam-arrest heeft geformuleerd? Gelden die regels alleen voor verkoop, of bijvoorbeeld ook voor verhuur en de uitgifte van grond in erfpacht? • Hoe dient een overheidslichaam de procedure concreet in te richten teneinde te voldoen aan voormelde regels? • Is een koopovereenkomst die is gesloten zonder dat de ‘Didam-regels’ in acht zijn genomen, nietig, vernietigbaar of ‘gewoon’ geldig? • En als nietigheid of vernietigbaarheid wordt aangenomen, geldt dit dan ook voor overeenkomsten die vóór het wijzen van het Didam-arrest zijn gesloten (en afgewikkeld)? • Is een gemeente die de ‘Didam-regels’ schond, schadeplichtig jegens een kandidaat-koper die achter het net heeft gevist? Zo ja: wat is dan de rechtsgrond voor aansprakelijkheid? • Mag c.q. moet een notaris meewerken aan de (notariële) levering wanneer hij weet of vermoedt dat bij het sluiten van de koopovereenkomst de ‘Didam-regels’ niet zijn nageleefd? Deze live online cursus is een must voor alle juristen die werkzaam zijn in de onroerend goed praktijk (en dan met name die juristen die betrokken zijn bij het grondbeleid van gemeenten) én graag up to date willen blijven over de gevolgen van het Didam arrest die praktisch iedere dag gemeenten en ontwikkelaars voor vraagtekens stellen!
mr. dr. Jaap Dammingh
Hoofddocent Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen
Onze cursussen Verbintenissenrecht
Cursus of opleiding verbintenissenrecht?
Het verbintenissenrecht is een onderdeel van het burgerlijk recht en houdt zich, zoals de naam al zegt, bezig met verbintenissen. Een verbintenis bestaat uit een rechtshandeling van twee of meerdere personen. Het verbintenissenrecht is een verzamelnaam voor zowel het contractenrecht als het verbintenissen- of overeenkomstenrecht.
Cursusaanbod verbintenissenrecht
Wilt u op de hoogte zijn van de actualiteiten in en rondom het verbintenissenrecht? Lexlumen heeft verschillende cursussen op het gebied van verbintenissen en/of contractenrecht. Na het volgen van de cursussen van Lexlumen bent u weer op de hoogte van alle relevante rechtspraak op het gebied van het verbintenissenrecht!
Waarom Lexlumen?
U krijgt bij ons wat u mag verwachten: een uitstekende cursus én een beetje extra. De cursisten waarderen de praktische waarde van de cursussen van Lexlumen al meer dan 10 jaar gemiddeld met een 8 of hoger. Wij vinden het belangrijk dat u de dag na de cursus direct met de nieuwe inzichten en kennis aan de slag kunt in uw praktijk, zodat u het rendement van de cursus direct ervaart.
Docenten
Lexlumen heeft door jarenlange ervaring een breed netwerk aan docenten. Momenteel werkt Lexlumen op het gebied van verbintenissenrecht samen met mr. Marc Janssen, civiel cassatie advocaat en raadsheerplaatsvervanger Gerechtshof Amsterdam, mr. Frank van den Barselaar, fiscalist en mr. Joris Luijten.
Cursuslocaties
Bijna alle cursussen van Lexlumen vinden plaats in Utrecht of Amsterdam. De locatie waar de cursussen plaatsvinden liggen meestal vlak bij een treinstation, waardoor ze makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Komt u liever met de auto? Er zijn ook zijn parkeerplaatsen aanwezig.
Verbintenissenrecht online
Volgt u liever een cursus verbintenissenrecht online? Lexlumen gaat binnenkort verschillende Webinars aanbieden over het verbintenissenrecht. Met een Webinar van Lexlumen bent u binnen één uur op de hoogte van het desbetreffende onderwerpen en kan u uw PO punten online behalen. Zo kan u dus ook online aan uw opleidingsplicht voldoen. De Webinar(s) kunt u overal bekijken. Houdt voor ons actuele webinar-aanbod onze website in de gaten: www.lexlumen.nl/webinars/.
Incompany
Ook is er een mogelijkheid om de cursus bij u op kantoor te laten plaatsvinden. Mocht u hier meer informatie over willen, dan kan u mailen naar info@lexlumen.nl.
PO/PE-punten
Als juridisch professional moet u voldoen aan een minimaal aantal PO/PE-punten per jaar om uw kennis up-to-date te houden. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) verplicht advocaten bijvoorbeeld om hun vakbekwaamheid te onderhouden door opleidingen te volgen. Een advocaat dient daarom minimaal 20 NOvA PO-punten per jaar te halen. Ook de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (KNB) verplicht (kandidaat-)notarissen om 40 opleidingspunten te behalen in een tijdvak van twee jaar. Voor alle AVG cursussen van Lexlumen kunt u NOvA of KNB punten behalen.
Over ons
Lexlumen is een dynamisch opleidingsbedrijf in het centrum van Utrecht. Wij organiseren hoogwaardige congressen en cursussen voor advocaten, notarissen, belastingadviseurs, accountants en HR managers. Het leveren van kwaliteit is voor ons bijzonder belangrijk.