Actueel cursusaanbod Burgerlijk Procesrecht
2 Resultaten
Maart 2025
Het Nieuwe Bewijsrecht in Civiele Procedures per 1 januari 2025
Het recent aangenomen Wetsvoorstel Vereenvoudiging en Modernisering Bewijsrecht treedt 1 januari as. in werking. Dit wetsvoorstel wijzigt de mogelijkheden voor het verzamelen van relevante informatie en bewijsmateriaal in de fase voorafgaand en tijdens de civiele procedure. De in het procesrecht gespecialiseerde docent Matthijs Ariëns behandelt in ieder geval de volgende onderwerpen: • het doel, de middelen en de actuele stand van zaken; • bewijsverrichtingen vóór de procedure (o.a. voorlopige bewijsverrichtingen, het nieuwe inzagerecht en het conservatoir bewijsbeslag in niet IE-zaken) én tijdens de procedure; • positie van de rechter en (proces)partijen: regierol, welke rechten en plichten? Wilt u ook op tijd up to date zijn? Schrijf u nu in!
Mr. Matthijs Ariëns
Advocaat
Juni 2025
Procederen in DGA Echtscheidingszaken
Actueel: Met HR 8 maart 2024: Zijn schulden nu wel van belang bij het verrekenen?
Bij de echtsscheiding van een DGA zijn de belangen vaak groot. Het gaat vaak om veel geld en andere financiële elementen. Waar moet u rekening mee houden als het tot een proces komt? Op deze nieuwe Masterclass bespreken de specialisten Johan de Wit en Frank van den Barselaar vanuit juridische én financiële hoek wat de behoefte en draagkracht is voor de partner- en kinderalimentatie. Ook de vermogensafwikkeling komt aan de orde: waaronder: verrekening (het voor uitkering beschikbare dividend in de zin van artikel 1:141 BW) en verdeling (potentiële financiële dubbeltelling in de draagkracht van de DGA). Ook het pensioen in eigen beheer en de oudedagvoorziening zijn belangrijke elementen. De docenten (Frank van den Barselaar, financieel adviseur familierechtzaken, en Johan de Wit, stafjurist landelijk inloopteam familie), zijn de gehele dag aanwezig waardoor voor u een interessante dynamiek ontstaat. U leert financieel onderbouwde argumenten in de context van een juridische procedure te plaatsen om uw cliënt optimaal bij te staan. Sommige financiële argumenten worden namelijk niet (direct) door het recht gedragen en bij anderen is een uitleg nodig die voor rechters en advocaten begrijpelijk is. De praktische waarde van deze cursus is hoog. Kortom: een interessante cursus die zich terugbetaalt als u wel eens procedeert!
mr. Frank van den Barselaar
mr. Johan de Wit
Onze cursussen Burgerlijk Procesrecht
Cursus of opleiding burgerlijk procesrecht?
Het burgerlijk procesrecht (BPR) omvat alle regels omtrent gerechtelijke procedures. In het burgerlijke procesrecht is onder andere neergelegd: de wijze van het aanhangig maken van een geschil, de manier van procederen, de formele eisen die aan processtukken worden gesteld, maar ook bijvoorbeeld wanneer je bewijs moet aanleveren. De afgelopen jaren hebben er een aantal procesrechtelijke vernieuwingen in het wetboek van burgerlijke rechtsvordering plaatsgevonden. Zo zijn de civielrechtelijke procesreglementen aangepast en heeft bijvoorbeeld de mondelinge behandeling bij de comparitie een nóg grotere rol gekregen. Bij Lexlumen bieden we verschillende cursussen burgerlijk procesrecht, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep.
Waarom Lexlumen?
U krijgt bij ons wat u mag verwachten: een uitstekende cursus én een beetje extra. De cursisten waarderen de praktische waarde van de cursussen van Lexlumen al meer dan 10 jaar gemiddeld met een 8 of hoger. Wij vinden het belangrijk dat u de dag na de cursus direct met de nieuwe inzichten en kennis aan de slag kunt in uw praktijk, zodat u het rendement van de cursus direct ervaart.
Docenten
Lexlumen heeft door jarenlange ervaring een breed netwerk aan docenten. Momenteel werkt Lexlumen op het gebied van burgerlijk procesrecht samen met mr. Reinier Groos, rechter en mr Matthijs Ariëns, advocaat bij Köster advocaten.
Cursuslocaties
Bijna alle cursussen van Lexlumen vinden plaats in Utrecht of Amsterdam. De locatie waar de cursussen plaatsvinden liggen meestal vlak bij een treinstation, waardoor ze makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Komt u liever met de auto? Er zijn ook zijn parkeerplaatsen aanwezig.
Cursus burgerlijk procesrecht online
Volgt u liever een cursus burgerlijk procesrecht online? Lexlumen gaat binnenkort een Webinar aanbieden over het burgerlijk procesrecht. Met een Webinar van Lexlumen bent u binnen één uur op de hoogte van het desbetreffende onderwerpen en kan u uw PO punten online behalen. Zo kan u dus ook online aan uw opleidingsplicht voldoen. De Webinar(s) kunt u overal bekijken. Houdt voor ons actuele Webinar-aanbod onze website in de gaten: www.lexlumen.nl/webinars/
Incompany
Ook is er een mogelijkheid om de cursus bij u op kantoor te laten plaatsvinden. Mocht u hier meer informatie over willen, dan kan u mailen naar info@lexlumen.nl.
PO/PE-punten
Als juridisch professional moet u voldoen aan een minimaal aantal PO/PE-punten per jaar om uw kennis up-to-date te houden. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) verplicht advocaten bijvoorbeeld om hun vakbekwaamheid te onderhouden door opleidingen te volgen. Een advocaat dient daarom minimaal 20 NOvA PO-punten per jaar te halen. Ook de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie (KNB) verplicht (kandidaat-)notarissen om 40 opleidingspunten te behalen in een tijdvak van twee jaar. Voor alle AVG cursussen van Lexlumen kunt u NOvA of KNB punten behalen.
Over ons
Lexlumen is een dynamisch opleidingsbedrijf in het centrum van Utrecht. Wij organiseren hoogwaardige congressen en cursussen voor advocaten, notarissen, belastingadviseurs, accountants en HR managers. Het leveren van kwaliteit is voor ons bijzonder belangrijk.