0
 

De Zieke Werknemer: Loondoorbetalingsverplichting

Nieuwe wetgeving per 1/1/2020 i.v.m. de risicoverdeling werkgever en werknemer voor de loondoorbetalingsverplichting (en de NOW!)

mr. Ellen de Groot

Ellen de Groot is kantonrechter bij de rechtbank Gelderland, tevens raadsheer plaatsvervanger bij het Gerechtshof Amsterdam.

april 2020

Online
1 NOvA PO
79,-
 
 

Preview

 

Inhoud

Actueel: Incl. Loondoorbetalingsverplichting bij Corona

Sinds 1 januari jl. is er nieuwe wetgeving over de risicoverdeling werkgever en werknemer voor de loondoorbetalingsverplichting (en de NOW!). De loondoorbetalingsverplichting van zieke werknemers roept vaak vragen op. Bijvoorbeeld nu tijdens de Corona crisis. In één uur geeft Ellen de Groot duiding aan de complexe vraagstukken hierover. Zoals bijvoorbeeld:

  • Recht op loondoorbetaling bij oproepkrachten?
  • Loon in het derde ziektejaar bij sancties werkgever? Wettelijk minimum of hoger?
  • Wijziging art. 7:628 over risicoverdeling loon bij niet werken
  • Wat betekent het schrappen van 7:627 in het licht van de Corona crisis?
  • Wat is de invloed van de NOW op de risicoverdeling werkgever en werknemer en de loondoorbetalingsverplichting?
  • Is er recht op loondoorbetaling als een werknemer zich niet heeft ziek gemeld?
  • Heeft de werkgever een doorbetalingsverplichting als een werknemer thuis blijft omdat hij denkt Corona te hebben maar het (nog) niet kan bewijzen?
  • Hoe is de bewijslastverdeling tussen werkgever en werknemer?
  • Wat zijn de gevolgen als een werknemer zich niet houdt aan het verzuimprotocol?
  • Mag een werkgever ten gunste van de werknemer op voorhand afwijken van de standaard CAO wat betreft de loondoorbetalingsverplichting?
 
 

Ook interessant voor u?


De NOW regeling: van aanvraag tot beslissing

Werkgevers kunnen vanaf 6 april daadwerkelijk gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De regeling is op een aantal punten complex. Arbeidsrecht specialist Esther van der Meulen (advocaat bij Lexence) legt u aan de hand van vragen die zij zelf van ondernemers gekregen heeft uit waar u op moet letten. Aan de orde komt: aanvraag en voorwaarden; omzet en loonsom; uitleg van de formules; een rekenvoorbeeld; veel gestelde vragen en antwoorden; bedrijfseconomisch ontslag of de NOW; beslissing UWV. U bent in een uurtje weer helemaal bij. Schrijf u direct in!

mr. Esther van der Meulen

Advocaat bij Lexence

april 2020

Online
1 NOvA PO
89,-

De Arbeidsrechtelijke Gevolgen van Corona

Actueel: Geupdated op 20 maart n.a.v. extra maatregelen Minister Koolmees

Wat zijn de rechten en plichten van werkgever en werknemer in deze complexe Corona tijd? Op diverse social media verschijnen berichten over de arbeidsrechtelijke gevolgen van Corona. Veel informatie klopt niet of is niet volledig. Laat u nú door arbeidsrecht specialist Pauline Burger in 60 minuten bijpraten over de rechten en plichten van werkgever en werknemer in deze bijzonder omstandigheden. Aan de orde komt o.a.: (verplicht) thuis werken; ziek of in quarantaine, welke regels gelden er? Wat houdt de 90% doorbetaling van loon regeling in? Wanneer is er een loondoorbetalingsverplichting? Flexwerkers niet meer oproepen, kan dat zomaar? Al of geen verplichting vakantiedagen op te nemen bij 'thuiswerken/thuisblijven/quarantaine'. Welke extra eisen mag werkgever aan werknemer stellen? Is het risico van het verplicht thuishouden door sluiting scholen een werkgevers risico?

mr. Pauline Burger

Advocaat bij Sprengers advocaten

maart 2020

Online
1 NOvA PO
/
1 PO NEVOA
79,-

Het coronavirus en personeel in de Zorg

Zorginstellingen staan door het coronavirus voor diverse vragen, onder andere op het gebied van het personeel. In het nieuwe webinar "Het coronavirus en personeel in de Zorg" beantwoordt mr. Steven Sterk, advocaat bij Van Doorne, deze vragen. Welke verplichtingen gelden er op grond van de Arbeidsomstandighedenwet? Wat houdt het goed werkgever én goed werknemerschap in gedurende de corona-crisis? Is het aanpassen van het dienstrooster of uitbreiding van de uren nu een wijziging van arbeidsvoorwaarden? En wanneer moet de OR hiermee instemmen? En hoe dient overwerk vergoed te worden? Wat is de invloed van de coronacrisis op de WAB? Mr. Steven Sterk brengt u in dit actuele webinar in één uur op de hoogte.

mr. Steven Sterk

maart 2020

Online
1 NOvA PO
79 ,-

De Oproepovereenkomst in 2020

Actueel: Nieuwe ingrijpende wetgeving sinds 1 januari

Per 1 januari 2020 is de wetgeving over de Oproepovereenkomsten door de invoering van de WAB  ingrijpend gewijzigd. Werkgever let op: fouten kunnen (al snel) leiden tot een contract voor onbepaalde tijd of navorderingen tot wel 5 jaar later! In één uur leert u hoe u de valkuilen voor uw cliënt kunt omzeilen! Uw docent is de in flexcontracten gespecialiseerde arbeidsadvocaat Marita Hoogeveen. Schrijf u direct in voor dit webinar!

mr. Marita Hoogeveen

Advocaat bij EMH Advocatuur

januari 2020

Online
1 NOvA PO
69,-